*Nettavisen* Nyheter.

Statoil med nytt gigantfunn

Foto: (SCANPIX/Montasje)

Statoil melder mandag morgen at selskapet har gjort et nytt betydelig funn i Barentshavet.

09.01.12 12:47

Statoil har sammen med partnerne Eni Norge AS og Petoro AS gjort et betydelig oljefunn i Havis-prospektet i samme utvinningstillatelse som Skrugard (PL532) i Barentshavet. Dette er det andre betydelige funnet i nord på ni måneder, skriver Statoil i en børsmelding mandag morgen.

Brønnen 7220/7-1 som er boret med leteriggen Aker Barents, har påvist en gasskolonne på 48 meter og en oljekolonne på 128 meter.

Statoil anslår volumene i Havis til å ligge på mellom 200 og 300 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (o.e.). Foreløpige oppdaterte volumanslag totalt for Skrugard- og Havis-funnene i PL532 ligger i størrelsesorden 400-600 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Ny oljeprovins
- Havis er vårt andre betydelige oljefunn i Barentshavet på ni måneder. Med omtrent samme volumer og reservoaregenskaper utgjør funnet Skrugards tvilling. Skrugard og Havis åpner en ny petroleumsprovins i nord, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil.

Havis ligger cirka 7 kilometer sørvest for Skrugard-funnet som ble gjort i april i år. Havis ligger innenfor samme utvinningstillatelse, men er en selvstendig struktur. Det er ikke kommunikasjon mellom de to funnene.

Utholdenhet gir resultater
Funnet gir nok en bekreftelse på Statoils tro på letepotensialet på norsk sokkel, og er et viktig bidrag til revitaliseringen av norsk sokkel, i tråd med det som ble kommunisert på kapitalmarkedsdagen i juni i fjor. Havis og Skrugard bekrefter dessuten at utholdenhet og langsiktighet gir resultater. Statoil har utforsket Barentshavet i mer enn 30 år og selskapet har vært med på 88 av totalt 92 letebrønner som er boret i området. Dette har resultert i en kontinuerlig kompetansebygging og en god faglig forståelse av hydrokarbonsystemene i Barentshavet.

Statoil har tidligere kommunisert at Skrugard-funnet vil gi grunnlag for en selvstendig utbygging, med Havis-volumene blir utbyggingsprosjektet enda mer robust. Partnerskapet vil fremover bore en avgrensningsbrønn i Skrugardfunnet samt vurdere ytterlige oppsidepotensiale i utvinningstillatelsen.

Blir et kjerneområde for norsk sokkel
- Funnet på Havis styrker utviklingen av Skrugard som et nytt senter med prosesserings- og transportkapasitet med fleksibilitet. Vi er i ferd med å realisere Barentshavet som ett kjerneområde på norsk sokkel, sier Erik Strand Tellefsen, direktør for Skrugard-utbyggingen i Statoil.

- Skrugard- og Havis-funnene vil være viktig for industriutviklingen og bidra til ytterligere aktivitet i leverandørnæringen. Det vil gi nye arbeidsplasser og ringvirkninger i regionen, sier Lund.

Brønnen 7220/7-1 er den andre brønnen i utvinningstillatelse 532, som ble tildelt i 2009 i forbindelse med 20. konsesjonsrunde. Brønnen bores til et vertikalt dyp av 2200 meter under havoverflaten. Havdypet er 365 meter.

Statoil er operatør for utvinningstillatelsen PL532 med en eierandel på 50 prosent. Partnere er Eni Norge AS (30 prosent) og Petoro AS (20 prosent).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.