RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil omtrent som ventet

Sist oppdatert:
Statoils og konsernsjef Helge Lunds rapport for første kvartal viser at selskapets hovedtall kom inn rett i nærheten av hva markedet hadde ventet på forhånd.
(Oppdatert med kommentarer fra analytiker)

- God produksjon og høye olje- og gasspriser har bidratt til dette rekordsterke kvartalsresultatet, skriver konsernsjef Helge Lund selskapets kvartalsrapport.

Statoil hadde i første kvartal driftsinntekter på 108,4 milliarder kroner, en kraftig økning fra samme periode i fjor da inntektene havnet på 82,5 milliarder. Det var imidlertid rett i underkant av hva analytikerne hadde ventet, konsensus lå ifølge TDN Finans 112,4 milliarder kroner.

Oljekonsernets resultat før finans og skatt endte på 31 milliarder kroner, opp fra 19,8 milliarder i første kvartal 2005. Det var på forhånd ventet 31,6 milliarder kroner.

Nettoresultatet endte på 10,3 milliarder, mot ventet 10,4 milliarder.

Olje- og gassproduksjonen ble i første kvartal på 1.237.000 fat oljeekvivalenter pr. dag. mot ventet 1.254.000 fat pr. dag.

-Totalt var produksjonen i første kvartal 1.237.000 fat oljeekvivalenter pr. dag, noe som representerer en økning på fire prosent sammenlignet med første kvartal 2005. Dette til tross for at vi i dette kvartalet for første gang har sett en merkbar reduksjon i vår egenproduksjon fra internasjonale felt under produksjonsdelingsavtaler på grunn av de høye olje- og gassprisene, skriver Helge Lund.

Selv om produksjonen økte var løftingen noe svakere enn ventet.

- Total olje- og gassløfting i første kvartal 2006 var 1.232.000 fat oljeekvivalenter pr. dag, sammenlignet med 1.189.000 fat olje ekvivalenter pr dag i første kvartal 2005. Dette innebærer et lite underløft i første kvartal 2006, skriver selskapet i kvartalspresentasjonen.

Hjulpet av høy oljepris

Litt fakta bak tallene kan være nødvendig. I første kvartal 2006 var gjennomsnittlig oljepris på 60,9 dollar pr. fat, mot 46,6 dollar pr. fat i første kvartal 2005. Det tilsvarer en økning på 31 prosent. Også dollaren var mer verdt i første kvartal enn hva den var i samme periode året før. Den gjennomsnittlige dollarkursen i første kvartal var på 6,67 kroner mot 6,28 kroner i første kvartal 2005.

Gjennomsnittlig oljepris målt i norske kroner var i første kvartal på 406 mot 293 i samme periode året før. Dermed er oljeprisen 39 prosent høyere sett fra år til år.

Gassprisen var hele 53 prosent høyere i første kvartal 2006 enn hva tilfellet var i samme periode året før.

Høyere produksjon- og letekostnader

Produksjonskostnadene pr. fat økte til 23 kroner, mens de i samme periode året før hadde en produksjonskostnader pr. aksje på 22,70 kroner.

Selskapet melder om økt leteaktivitet der undersøkelsesutgiftene økte til 1,7 milliarder kroner i første kvartal fra 0,7 milliarder i samme kvartal 2006. Økningen skyldes høyere leteaktivitet og mer kostbare brønner.

Reaksjonene

Analytikerne var optimistiske i forkant av resultatfremleggelsen og selv om Statoil leverte noe under flere av forventningene, så vil ikke alle analytikerne gjøre noe med estimatene.

- Jeg synes det var marginalt lavere produksjon, sier analytiker John Olaisen i Carnegie til NA24 iMarkedet, men tror ikke det er nok til at det blir noen særlige forandringer i estimatene.

- Det var noe høyere skatt enn ventet samtidig som avskrivninger pr. fat også var høyere, fortsetter Olaisen til NA24 iMarkedet.

Ellers mener Carnegie-analytikeren at tallene fra Statoil ved første blikk var helt greie.

- Aksjen faller på lavere oljepris, og det vil bli marginale forandringer i estimatene, avslutter Olaisen til NA24 iMarkedet.

Analytikerkollega Lars Marius Furu i Fondsfinans sier til NA24 iMarkedet at tallene var helt i tråd med forventningene.

- Noe høyere produksjon i Norge og noe bedre underliggende tall enn hva jeg hadde ventet, sier Furu til NA24 iMarkedet.

Ellers mener også Furu at produksjonen var på linje med markedet.

- Ingen endring i guiding og aksjen handles som om ingenting har skjedd, avslutter Furu.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere