RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil produserte mindre enn ventet (Ny2)

Sist oppdatert:
Statoil-sjef Olav Fjell produserte mindre enn ventet i andre kvartal, men kostnadene var også lavere enn analytikerne hadde trodd. Som ventet oppjusteres produksjonsmålet for hele året
Nytt: Flere kommentarer fra konsernsjefI]

Statoil ble rammet av lavere enn forventet gassalg i andre kvartal, men utover det går det meste på skinner i olejselskapet.

- Annet kvartal har vært godt, konstaterte konsernsjef Olav Fjell i Statoil på en presentasjon i morges.

Statoils avkastningsmål for sysselsatt kapital er nå kun noen tiendeler unna på normalisert basis, mens den reelle avkastning var på 17,2 prosent justert for en engangseffekt.

- Avkastning på 17-18 prosent er godt uansett hva du sammenligner det med, sa Fjell.

Normalisert avkastning på sysselsatt kapital for de siste 12 månedene endte på 11,7 prosent, sammenlignet med 10,8 prosent i 2002. Statoils mål er at dette tallet skal være 12 prosent i 2004.

Rammet av gassalg

Dagsproduksjonen i andre kvartal ble 966.000 fat oljeekvivalenter, mot forventet 1,041 millioner blant analytikerne. Ifølge Fjell var det i hovedsak svakere gassalg som trakk ned, men også planlagt vedlikehold og ikke planlagt produksjonsstans.

Det lave gassalget var tildels ventet på grunn av høyere gasspriser i kvartalet, som markedet allerede så i første kvartal, og derfor tok ut større volumer på det tidspunktet.

For hele 2003 oppjusteres produksjonsmålet fra 1.060.000 fat til 1.070.000 fat, i hovedsak på grunn av oppjustering av prognosen for gassalg. Analytikerne hadde i snitt ventet en enda større oppjustering, til 1.082.000 fat, ifølge TDN Finans.

Prosjektene på plan

Fjell kunne informere om at Statoil forventer å bore 14 letebrønner i andre halvår, og av disse er halvparten på norsk sokkel. Aktiviteten blir noe lavere enn forventet.

- Det skyldes at vi ikke vil gå inn i Barentshavet i år, opplyste Fjell.

Ellers går alt som planlagt for selskapets ulike utbyggingsprosjekter, og Fjell presiserte at Snøhvit-utbygging også er på plan.

Når det gjelder nye internasjonale prosjekter, så var Fjell fornøyd med gasskjøpet i Algerie, men sa samtidig at det ikke lå noen nye store kjøp klare på bordet.

- Vi vil være veldig forsiktige før vi gjør nye oppkjøp(...) det ligger ikke nye transaksjoner rundt hjørnet og venter, sa Fjell.

På spørsmål fra iMarkedet om selskapets fremdrift i Venezuela, gjentok han at de jobber med tre prosjekter i tillegg til gassblokken på Plataforma Deltana og tungoljeprosjektet Sincor.

- Er det aktuelt å by på flere blokker på Deltana?

- Vi er har i dag et godt utgangspunkt på Deltana, men vi vil ikke være for bastante, sa Fjell, som dermed ikke ville helt avvise at de kan kjøpe ytterligere interesser på gassfeltet.

Bedring i rørforhandlingene

Når det gjelder arbeidet med å få på plass den viktige infrastrukturavtalen for Nordsjøen, så tonet Fjell i dag ned fokuset på Statoil tidsfrist. Statoil og Norsk Hydro har i lengre tid sagt at en ny infrastruktur trakta mellom Storbritannia og Norge måtte være på plass før sommeren.

- Det har ikke noe for seg å fokusere for mye på en dato sa Fjell til iMarkedet. Han mener at det nå er en klar enighet på begge sider om at det er behov for fremtidige store gassleveranser fra Norge til Storbritannia, men ha sa videre at de politiske og kommersielle forhandlingene er knallharde.

- Jeg synes det ser lyser ut å enn for noen måneder siden, sa Fjell, som forventer at det planlagte ministermøtet i september blir viktig.

Tallene

Statoil fikk et resultat før finans på 10.336 millioner kroner i andre kvartal, mot 11.119 samme kvartal i fjor.

Ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans, ventet analytikerne i snitt 10.280 millioner kroner.

Omsetningen ble 54.766 millioner kroner, ned fra 63.247 i fjor. Her var det i snitt ventet 57.795, blant analytikerne, og ingen ventet omsetningen så lav som den faktisk ble.

Resultat etter skatt falt fra 6.064 til 4.397 millioner.

Resultat før skatt falt fra 16.247 til 4.707 millioner kroner, men er sterkt preget av bortfall av urealiserte valutagevinster på hele 5,9 milliarder kroner, og gir derfor ikke noe reelt bilde av situasjonen.

En sterkere krone mot dollar enn på samme tid i fjor trekker ned. I positiv retning i kvartalet trekker høyere gasspriser og bedre raffineringsmarginer, opplyses det.

Realisert oljepris i andre kvartal var 26,3 dollar pr. fat, mot 24,4 dollar i fjor. Men i kroner falt prisen fra 200 til 184 kroner.

Gassprisen økte fra 0,93 til 1,03 kroner pr. kubikkmeter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere