RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil rammes av Chavez-utspill

Sist oppdatert:
Venezuelas omstridte president Hugo Chavez vil med et pennestrøk øke utvinnelsesskatten på tungolje fra nær null til 16,6 prosent. Dette rammer blant annet Statoils Sincor-produksjon
Det var i sitt ukentlige tv-program "Alo presidente" på søndag at Chavez sa at han med umiddelbar virkning vil øke utvinnelsesskatten for alle landets tungoljeprodusenter som får olje fra Orinoco Faja-avtalen.

Blant selskapene som vil bli rammet av Chavez siste krumspring er Statoil som er medeier i tungoljeanlegget Sincor som er et av fire joint-ventures som får tungolje fra Orinoco-beltet under Faja-avtalen.

- Jeg har besluttet å bruke mine utvidede fullmakter til å øke utvinnelsesskatten i Orinoco joint-venture-prosjektene...Fra i dag vi skatten være 16,6 prosent, sa Chavez ifølge lokale medier.

- Dette er en handling av rett og råderett, sa Chavez.

I strid med loven

Ingen av oljeselskapene skal ha kommentert utspillet i går, men organisasjonen av Petroleums Advokater i Venezuela som representerer advokatene tilknyttet private oljeselskaper og advokatfirmaer med utenlandske oljeselskaper som kunder, sier i en pressemelding at Chavez beslutning var komplett ulovlig og kan skape problemer for fremtidige oljeinvesteringer fra oljeselskapene og internasjonale finansielle aktører.

- Vi har foreløpig kun hørt det på tv. Vi venter på en eventuell offisiell bekreftelse, noe vi ikke har fått ennå. Før det er det umulig å si hva som vil komme ut av dette, sier pressetalsmann Kai Nielsen i Statoil til iMarkedet i ettermiddag.

- Det er meget vesentlig for oss i så store prosjekter å ha stabile rammevilkår, sier Nielsen.

- Solgt ut til imperialister

Dagens skatteregime for tungoljeprosjektene ble etablert i forbindelse med prosjektene på midten av 1990-tallet. Prosjektenes spesielle skattevilkår ble godkjent av både nasjonalforsamlingen og høyesterett.

Prosjektene inkluderer Total og Statoils Sincor, samt Hamaca og Petrozuata (ConocoPhillips) og Cerro Negro (ExxonMobil). Venezuela får gode inntekter fra prosjektene gjennom statsoljeselskapet PDVSA eierandeler på 35-49 prosent i prosjektene.

Chavez sa i tv-programmet i går at kontraktene både var i strid med konstitusjonen og den tidens hydrokarbonlovgivning. Venezuela vedtok en ny energilov i 2002. Chavez sa videre at både nasjonalforsamlingen og høyesterett solgte ut landets oljeindustri til imperialister gjennom avtalene.

Prosjektene produserer i dag omkring 500.000 fat pr. dag med syntetisk lettolje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere