*Nettavisen* Nyheter.

Statoil selger 2.300 bensinstasjoner

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Blir kvitt hele sulamitten.

18.04.12 09:06

Statoil melder onsdag at de har akseptert et bud på 8,6 milliarder kroner for sin andel på 54 prosent av det børsnoterte selskapet Statoil Fuel & Retail. Dette er selskapet som eier og driver alle bensinstasjonene til den norske oljekjempen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Styret har foretatt en grundig gjennomgang av vilkårene og betingelsene i tilbudet, og har vedtatt å anbefale tilbudet som vi mener gir et riktig bilde avselskapets strategiske potensielle verdi og som innebærer en betydelig premie for våre aksjonærer, sier Birger Magnus, styreleder i Statoil Fuel & Retail.

Selger over dammen
Kjøper er Nord-Amerikas største uavhengige børsnoterte butikkjedeoperatør.

Kanadiske Alimentation Couche-Tard har, gjennom sitt indirekte heleide datterselskap Couche-Tard Norway, ogå lagt inn et kontant bud på alle aksjene i Statoil Fuel & Retail på 53 kroner per aksje, justert for eventuelle utbytter og andre utbetalinger etter 31. desember 2011.

Det betyr at hele sulamitten kan bli solgt ut for 15,9 milliarder norske kroner.

Tilbudsprisen representerer en premie på 52,5 prosent i forhold til sluttkurs på Oslo Børs tirsdag, og en premie på henholdsvis 47,6 prosent, 41,2 prosent og 31,7 prosent i forhold til den volumveide gjennomsnittsaksjekursen ved de siste en, tre og seks måneders perioder.

Couche-Tard driver i dag cirka 5.800 butikker, hvorav cirka 4.200 også selger drivstoff.

- Vi mener at Couche-Tard vil være en solid industriell eier og at transaksjonen kan gi interessante vekstmuligheter, sier Magnus.

Rigget for salg
Det at Statoil blir kvitt stasjonene sine betyr at de også har klart å gjennomføre strategien som ble lagt for noen år siden.

Årsaken til at de børsnoterte selskapet var at de ikke lenger så på pølsesalg og bilvask som sitt kjerneområde.

- Energi og detaljhandelsvirksomheten har andre drivkrefter for verdiskapning enn det vi ser innenfor vår øvrige virksomhet. I tillegg utvikler virksomhetene seg forskjellig geografisk. Vi mener derfor tiden nå er inne til å gi E&R en mer uavhengig rolle, sa Jon Arnt Jacobsen, konserndirektør for forretningsområdet Foredling og markedsføring, for noe år siden.

Ved å skille ut og børsnotere stasjonene fikk Statoil i større grad frem de underliggende verdiene - som igjen har værr med på å gi selskapet en bedre pris ved et salg.

- Vi mener at Alimentation Couche-Tard er en sterk industriell eier og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail, gir en god løsning for alle parter, sier Statoils konserndirektør for økonomi og finans Torgrim Reitan.

Dagens bud på 53 kroner per aksje viser også at Statoil har hatt god avkastning på avgjørelsen.

- Denne transaksjonen gir aksjonærene i Statoil Fuel & Retail muligheten til å realisere en betydelig avkastning siden børsnoteringen i 2010. Det vil gi selskapet muligheten til å følge sin strategi under et nytt og langsiktig industrielt eierskap, til fordel for sine kunder og medarbeidere. For Statoil frigjør det kapital, det strømlinjeformer vår portefølje og gjør oss i stand til å ytterligere styrke vårt fokus som et teknologi-fokusert oppstrøms energiselskap, i tråd med vår strategi, sier Reitan.

Da bensinstasjonene ble notert ble prisen satt til 39 kroner per aksje, men den har også vært notert så høyt som 63,4 kroner siden introduksjonen.

Her kan du følge utviklingen på børsen

Kjempe på børs
Men det er ikke noe lite norsk selskap som nå blir solgt til utlandet.

Da Statoil børsnoterte bensinstasjonene i oktober 2010 var det den største noteringen på Oslo børs i 2010 og den største siden solcelleselskapet Rec ble notert i mai 2006, noe det fortsatt er.

Til sammen har selskapet cirka 2.300 stasjoner inkludert fullservicestasjoner (drivstoff og storkiosk) og manuelle stasjoner med kun drivstoff, opplyser selskapet.

Selskapets produktportefølje inkluderer også stasjonær energi, marine drivstoff, drivstoff til fly, smøreoljer og kjemikalier.

I Europa driver Statoil Fuel & Retail 12 hovedterminaler, cirka 400 tankbiler og 50 depoter i åtte land. Statoil Fuel & Retail leverer drivstoff til fly på 85 flyplasser i ni land og produserer 750 forskjellige smøreoljeprodukter.

- Det arbeider omtrent 17.000 mennesker ved våre anlegg i Europa, og rundt 2.400 ved vårt europeiske hovedkontor og våre åtte nasjonale hovedkontorer, våre terminaler og depoter, opplyser Statoil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.