RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil selger datter til Canada

Sist oppdatert:
Et kanadisk selskap blar opp flere hundre millioner kroner for stavangerbaserte Pure Group.
(Oppdatert)
Av: Frode Buanes NA24 Bergen

TORR Canada Inc. kjøper alle aksjene i Pure Group AS som i dag eies av Statoil Innovation AS og Hitec Vision Private Equity III.

Canadierne må ut med i overkant av 250 millioner kroner for å sikre seg selskapet. Oppgjøret skjer ved en blanding av kontanter og utstedelse av nye aksjer, og innebærer at Pure Group slås sammen med TORR.

– Naturlig å selge

Mens Statoil og Hitec i dag eier rundt halvparten av Pure Group hver, vil de etter handelen med TORR sitte på rundt ti prosent hver i den nye enheten.

I tillegg vil ansatte i Pure Group til sammen kontrollere rundt fire prosent av aksjene.

Ifølge informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil er salget en del av oljegigantens strategi.

– Vi skal være med å bidra til å utvikle gode teknologier for forretningsområdene vi er involvert i. Men når disse selskapene er store og gode nok til å stå på egne bein, er det ikke vår oppgave å bli værende som noen dominerende eller langsiktig eier i leverandørindustrien, sier han til NA24 Bergen.

Han legger også til at det kan være lønnsomt for Statoil å utvikle selskaper på denne måten.

Store forhåpninger

- Ved å gjennomføre oppkjøpet av Pure Group AS, vil TORR få direkte tilgang til et langt større distribusjonsnettverk med solide kunderelasjoner, sier administerende direktør Alain Ferland i TORR Canada, ifølge en pressemelding.

Han tror den nye enheten vil bli sterkere enn de to selskapene er hver for seg og «skape grunnlag for en enda sterkere teknologiutvikling».

Kontorer rundt i verden

Pure Group så dagens lys i Stavanger i 2004 og har datterselskap i Houston og Kuala Lumpur. Konsernet har 70 ansatte og hadde i fjor inntekter på rundt 150 millioner kroner.

– Vårt mål er å vokse raskt til å bli en stor internasjonal tilbyder av avansert prosessteknologi til olje- og gassbransjen, skriver selskapet på sine hjemmesider.

Propure er Pure Groups utøvende selskap i Norge. Dette har røtter tilbake til et selskap som var eid i fellesskap av Framo Engineering og Statoil.

Etter at Framo solgte seg ned, ble det slått sammen med CTour, hvor Statoil også hadde eierinteresser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere