RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil sendte børsen ned

Sist oppdatert:
Statoil og oljesektoren tynget Oslo Børs fredag. Sjekk hvordan børsdagen har vært her
Det ble en tung dag for oljeaksjene på Oslo Børs fredag, og Statoil ble utover dagen blytung.

Statoil endte ned 2,1 prosent mens Norsk Hydro endte ned 0,3 prosent. DNO falt 4,2 prosent.

Dette bidro sterkt til at hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,13 prosent til 328,16 poeng. Tidligere på dagen i dag gjorde indeksen et forsøk på å bryte gjennom 330 nivået, altså uten å lykkes.

Blant de ti mest omsatte aksjene fredag var det bare Tandberg Data, Tandberg Television, gjødselsselskapet Yara og tankrederiet Frontline som steg.

De to Tandberg-aksjene steg noe over en halv prosent hver. Tandberg Data satte i går kveld en emisjon, mens Tandberg Television i dag tidlig kunne melde om en kontrakt.

Yara stiger på høye amerikanske gasspriser som driver opp gjødselprisene verden over, og aksjen steg 2,16 prosent. Frontline steg 0,3 prosent på indikasjoner om bedre rater.

PSI ble dagens vinneraksje etter at selskapet meldte om at de er høyaktuelle for en lukrativ kontrakt med Posten Norge. Dette sendte aksjene opp 10,5 prosent. Aktiv Kapital kunne fredag ettermiddag sende ut meldingen om at de kjøpte porteføljer i Storbritannia. Tidligere i dag meldte selskapet om at de har kjøpt i Canada også. Dette sendte aksjene i selskapet opp 9,3 prosent.

Canargo ble nesten dagens taper etter at aksjen den siste uken har steget kraftig. Aksjen endte ned 10,07 prosent mens en annen kursrakket denne uken, Goodtech, i dag falt 10,3 prosent. Sistnevnte har steget vannvittige 185 prosent den siste uken.

Flat start i USA

Det åpner flatt til svakt negativt på Wall Street etter at inntekts- og forbruksstastikken viste større nedgang enn ventet fredag.

Dow Jones indeksen er ned 0,15 prosent mens S&P 500 er ned 0,06 prosent. Nasdaq-indeksen er ned 0,03 prosent.

Oljen presser Børsen

Det er en marginal nedgang på hovedindeksen på Oslo Børs etter at oljeselskapene har falt tilbake. Statoil er ned 1,8 prosent mens Norsk Hydro er ned 0,4 prosent noe som trekker Oslo Børs ned 0,1 prosent.

Tandberg Data hentet inn penger i en emisjon, og interessen var svært god. Aksjen stiger også 3,8 prosent på børsen ved halv to tiden fredag mens Tandberg Television kunne melde om kontrakt. Det sender aksjen opp 2,6 prosent.

Høye gasspriser i USA og høyere gjødselpriser sender Yara opp 1,9 prosent mens Norske Skog stiger 1,6 prosent.

Dagens taper er Goodtech, ettersom investorer sikrer gevinst etter den siste ukens ville opptur. Carnargo og Diagenic faller også tilbake, med henholdsvis 6,5 prosent og 4 prosent.

Tandberg Storage stiger hele 9,12 prosent og topper dermed vinnerlisten. Oppgang er det også i Aktiv Kapital og Mamut, som stiger henholdsvis 7,1 prosent og 5,8 prosent.

Svakt opp på Børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs startet opp 0,2 prosent til 329,30 poeng. De to oljetungvekterne Statoil og Hydro var begge tilnærmet flate etter åpningen.

Samtidig var prisen på Nordsjøolje i London svak ned til 63,64 dollar pr. fat.

Ellers var Oslo Børs preget av en rekke emisjoner og meldinger. I går ettermiddag gjennomførte blant andre IGE og Tandberg Data emisjoner. Tandberg Datas aksjekurs steg 2,3 prosent til 13,20 kroner, til tross for at emisjonskursen til selskapet var på 12,50 kroner.

IGE-kursen falt etter emisjonen. Emisjonskursen ble satt på 1,75 kroner, mens kursen i markedet etter åpningen var 1,93 kroner. Sluttkursen i går var 1,95 kroner.

Gruveselskapet Crew var ute med resultater for hele 2005 fredag morgen. Selskapet har avvikende regnskapsår. Crew-tallene var svake og skuffet investorene. Etter åpningen falt Crew-aksjen 2 prosent til 9,90 kroner.

Øverst på taperlisten etter åpningen var det lille oljeselskapet Canargo og Consafe Drilling. Førstnevnte falt etter en svak utvikling i det amerikanske aksjemarkedet i går.

Consafe drilling kom med sin andre skuffende melding etter børsintroduksjonen. Nå har Safe Concordia-avtale, som ble annonsert i mai i år, også blitt kansellert.

Vinnerne etter åpningen var gjelds- og inkassoselskapet Aktiv Kapital. Selskapet melder om kjøpet av en ny stor gjeldsportefølje, ved kjøpet av PMG.

Tandberg Storage steg etter opplysningene som kom frem i Tandberg Datas emisjon i går. Tandberg Storage får trolig deler av pengene fra Tandberg Data-emisjonen.

Bjorge-aksjen var også høyt opp etter meldingen om en ny 40-millionerskontrakt i Nordsjøen.


Opp på Wall Street - fall i Asia

De asiatiske børsene falt tilbake fredag morgen. Flere aksjeindekser falt fra nye toppnivåer.

De råvarerelaterte aksjene, som Nippon Steel, falt etter at den japanske fabrikkproduksjonen i Japan steg mindre enn ventet. Dette var med på å dra ned Nikkei-indeksen.

Morgan Stanleys asiaindeks var samtidig ned 0,6 prosent. Indeksen inneholder over 1.000 aksjer i Asiaregionen.

Aksjeindeksene falt også i Hongkong, Australia, Sør-Korea, Malaysia og Thailand.

Wall Street endte med rally

Det endte til slutt med rallyoppgang på Wall Street torsdag. Investorene valgte å se forbi oljespøkelset, og fokuserte på kvartalstall.

Dow Jones-indeksen steg nesten 80 poeng til 10.552 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen var 10,84 poeng til 1.227,73 poeng.

Nasdaq Composite-indeksen steg 25,82 poeng til 2.141,22 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere