Norges viktigste selskap la frem resultater for tredje kvartal onsdag.

Tallene ble dratt opp av en høy oljepris, mens et omfattende vedlikeholdsprogram var årsaken til at selskapets egenproduksjon havnet på lave 1,5 millioner fat per dag. I samme kvartal i fjor var produksjonen på 1,87 millioner fat. I sum ser investorene ut til å bli litt skuffet over Statoil-sjef Helge Lunds kvartalsrapport.

Tjener 400 millioner kroner om dagen
Statoil fikk et resultat før skatt på 35,5 milliarder kroner i tredje kvartal, noe som tilsvarer 388 millioner kroner per dag. I samme kvartal i fjor var resultat før skatt på 31,5 millioner kroner. Omsetningen i kvartalet løftet seg fra 123,1 milliarder kroner i fjor, til 127,4 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. På forhånd ventet analytikerne, ifølge SME Direkt, et resultat før skatt på 30,3 milliarder kroner av en omsetning på 123,2 milliarder kroner.

Nettoresultatet endte på gode 13,8 milliarder kroner, noe som var opp fra 6,6 milliarder kroner i fjor.

Venter lavere produksjon
Noe som helt klart skuffer markedet er at Statoil kutter forventningene til produksjonen fremover.

For hele 2010 venter Statoil-sjef Helge Lund & Co. en dagsproduksjon på 1,9 millioner fat, mens det tidligere anslaget var på 1,925 millioner fat. Det er lavere produksjon ved Gullfaks Sør og Kvitebjørn, for å redusere trykket i disse reservoarene, som er årsaken til den lavere produksjonen.

For 2012 venter Statoil at egenproduksjonen igjen vil komme seg over to millioner fat.

- Omfattende planlagte vedlikeholdsaktiviteter gjennom hele tredje kvartal har påvirket både olje- og gassproduksjonen vår betydelig. Våre resultater og vår kontantstrøm er fortsatt solide, noe som bekrefter at vi har finansiell fleksibilitet til å underbygge fortsatt utvikling av porteføljen vår, skriver Helge Lund i en melding.

Gode ansatte tall
Helge Lund har opplevd en del bråk med enkelte fagforeninger i kvartalet.

Han påpeker imidlertid i meldingen at tilbakemeldingen fra selskapets HMS-kartlegging (helse, miljø og sikkerhet) er positiv.

- I en periode med høye vedlikeholds- og modifikasjonsaktiviteter både til havs og ved våre gassprosesseringsanlegg, er vi glade for å kunne vise til en positiv utvikling for HMS-resultatene også i dette kvartalet, skriver Statoils konsernsjef Helge Lund.

Da Oslo Børs åpnet onsdag morgen stupte aksjekursen med 4 prosent til 124,10 kroner.