*Nettavisen* Nyheter.

Statoil søker om leteboring i Barentshavet

Statoil har søkt Statens forurensningstilsyn (SFT) om tillatelse til leteboring på det kontroversielle Tornerose-feltet i Barentshavet til sommeren.

19.05.08 00:13

Tornerose ligger 70 kilometer utenfor Ingøya i Barentshavet, mellom og litt nord for Snøhvit og Goliat. Statoil vil starte boringen med riggen «Polar Pioneer» i juni i år.Seksjonssjef Signe Nåmdal i SFT sier til NTB at søknaden nå blir sendt ut på høring, og at Statoil vil få et endelig svar i god tid før den planlagte borestarten.- Det er vel ingen hemmelighet at dette feltet, i likhet med de øvrige feltene for olje- og gassutvinning i Barentshavet er omstridt. Årsaken er miljømessige hensyn, sier Nåmdal.


Blant organisasjonene som vil fraråde leteboring på Tornerose er Bellona. Rådgiver Guro Hauge i Bellona sier til NTB at Statoils søknad både er overraskende og frekk i forhold til forvaltningsplanen for området.- Den innebærer et brudd med forutsetningen om nullutslipp i området. Statoil har dessuten tenkt å bore i et område som er et viktig gyteområde for lodde og et viktig område for alkefugl.Hauge påpeker i tillegg at statsoljeselskapet søker om å få bore i et område der det tidligere er frarådet leteboring, spesielt i perioden mars-august.- Statoil vil starte boringen midt i denne perioden, i juni, sier Hauge.Hun mener at Statoil opererer helt på tvers av alle miljøanbefalinger, og at Statens forurensningstilsyn må sette foten ned for søknaden.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.