RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil ville ikke ha væpnede vakter

Stavanger (NTB): Statoil og BP takket i 2011 nei til væpnede vakter ved anleggene i Algerie fordi selskapene ikke ville påta seg det juridiske ansvaret.

På begynnelsen av 2000-tallet slo Algerie fast at vakthold ved gass- og oljeanlegg skulle styres av landets eget politi og militære. Men i 2011 åpnet myndighetene for private vakter med våpen ved oljeselskapenes anlegg. Dette gjaldt Statoil-anlegget i In Salah, som på det tidspunktet var under etablering, og anlegget i In Aménas, som ble angrepet av terrorister i forrige uke.

Men VG får bekreftet fra flere uavhengige kilder at ingen av de to selskapene ønsket private væpnede vakter. Avisens kilder opplyser at man følte at beskyttelsen man fikk av algeriske myndigheter var god nok.

BPs presserådgiver Robert Wine opplyser at oljesektoren i Algerie ligger innenfor en militær sone med tusenvis av soldater med tanks og helikoptre, samt en rekke kontrollposter med væpnet politi. Dermed har det ikke vært nødvendig å leie private sikkerhetsvakter med våpen i tillegg, mener han.

- Vi vurderer selvsagt vaktholdet i etterkant av det som har skjedd. Men et privat vaktselskap med våpen ville uansett ikke kunne ha stoppet det som var en hærskare av drapsmenn bevæpnet med bombekastere, granater og automatgeværer, sier Wine.

Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen viser også til nærværet av militærstyrker, men legger til at selskapet skal gjennomgå spørsmål om sikkerhet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere