RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

StatoilHydro kupper eventyret

Sist oppdatert:
Kreml gir Sjtokman-jobben til StatoilHydro.
Russiske myndigheter har bestemt seg for å gi StatoilHydro oppdraget med å utvikle gasseventyret Sjtokman.

StatoilHydro bekrefter i en børsmelding at de har fått det lukrative oppdraget, etter at Kreml ga den norske oljegiganten en andel i utbyggingen av det enorme gassfeltet.

Selv om analytikerne ikke vet hva det er verdt er aksjemarkedet langt mer klare. Så langt i dag har StatoilHydros verdier økt med nærmere 21 milliarder kroner.

StatoilHydro stiger

StatoilHydro får en eierandel på 24 prosent i utviklingsprosjektet, og blir den tredje og siste samarbeidspartneren. I juli ble det kjent at det franske selskapet Total ble en deltaker i prosjektet med en andel på 25 prosent.

Aksjekursen til den norske giganten stiger 3,76 prosent til 182 kroner på nyheten.

Gassfeltet er beregnet til å inneholde 3.700 milliarder kubikkmeter gass. Det er nok til å forsyne hele USA med gass i seks år. Det er dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll og seks ganger mer enn Ormen Lange.

24 prosent

Selskapet skriver i meldingen at de signerer avtalen med Gazprom om å gå inn som partner i fase én av Sjtokman-prosjektet.

Avtalen gir StatoilHydro en eierandel på 24 prosent i Sjtokman Development Company hvor Gazprom har 51 prosent og Total 25 prosent som det to andre partnerne.

Det er ikke kjent hvilke vilkår som ligger til grunn for StatoilHydros deltakelse.

Viktig å få vite mer

Analytiker Eric Nasby trenger mer informasjon før han kan si hva dette er verdt.

- Det er viktig å få vite mer om avtalen, sier Eric Nasby i Handelsbanken til NA24.

Analytikeren har fortsatt flere spørsmål enn svar. Swaper de? Hva betaler de for å bli med på dette?, er spørsmålene Nasby ønsker svar på.

Det er også holdningen til Martin Mølsæter i First Securities, men han er overrasket over den høye andelen de fikk. Mølsæter sier til NA24 at det er positivt at de fikk en større eierandel enn ventet., selv om alle regnet med at StatoilHydro ville bli partnere på feltet, overrasket størrelsen på andelen.

First-analytikeren ventet at en tredje partner ville blitt invitert med, og han mener det er positivt for den norske olje- og gasskjempen at andelen ble såpass stor.

Lang dialog

StatoilHydro har lenge vært i dialog med Gazprom, men har hele tiden presisert at forhandlingene har vært tøffe. Under presentasjonen av forrige kvartalsrapport sa StatoilHydros konsernsjef Helge Lund dette om Gazprom-spekulasjonene:

- Det er viktig å huske at dette er ingen skjønnhetskonkurranse, men harde kommersielle realiteter. I hovedsak dreier dette seg om å nå frem til en bra løsning for våre aksjonærer, og vårt hovedmål er å skape langsiktige verdier for våre aksjonærer, sa Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere