RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoils gigantprosjekt bekreftes

Sist oppdatert:
Det bekreftes nå at Statoil og toppsjef Olav Fjell kjøper 49 prosent av BPs andeler i In Salahs og Amenas gassprosjekt for 740 millioner dolla
Statoil og BP har undertegnet en avtale der Statoil kjøper 49 prosent av BPs andeler i gassprosjektet In Salah og 50 prosent av BPs andeler i gassprosjektet In Amenas, begge i Algerie.

For disse andelene skal Statoil betale BP 740 millioner
dollar.

Dagens melding bekrefter spekulasjonene som Dow Jones Newswire meldte fredag.

Som en del av avtalen skal de to selskapene arbeide sammen
med Sonatrach, Algeries statlige olje- og gasselskap, for i fellesskap å operere de to prosjektene som er under utbygging. Sonatrach er en av de største leverandørene av gass til Europa. Avtalen gjør at Statoil ytterligere befester sin posisjon innen gassleveranser til Europa.

Kjøpet av andeler innebærer at Statoil vil ha interesser på 31,85 prosent i kontrakten for inntektsdeling (Revenue Sharing Contract) i In Salah og 50 prosent i kontrakten for produksjonsdeling (Production Sharing Agreement) i In Amenas. Statoil og BP skal ha lik representasjon i alle ledelseskomiteer og styrende organer i forbindelse med de to prosjektene. I tillegg skal det være jevnbyrdig representasjon med hensyn til personell kort tid etter at driftsfasen har startet for hvert av prosjektene.

Brutto gjenvinnbare reserver for de to prosjektene er beregnet til 2 275 millioner fat oljeekvivalenter, inkludert 170 milliarder kubikkmeter gass (1 070 millioner fat oljeekvivalenter) fra In Salah og 140 milliarder kubikkmeter gass (880 millioner fat oljeekvivalenter) og 325 millioner fat væske fra In Amenas.

Kjøpet gjør at Statoil øker selskapets produksjonsmål for 2007 med 50 000 fat oljeekvivalenter per dag til 1 350 000 fat oljeekvivalenter per dag. Dette tilsvarer en økning fra fem til seks prosent i den årlig vekstrate frem til 2007. Andre nøkkelmål for 2007, som avkastning på sysselsatt kapital (RoACE) på 12,5 prosent, opprettholdes.

Nøkkelmålene for 2004 er basert på organisk vekst. Effekten av dette kjøpet vil derfor ikke bli tatt med når resultatene målt mot 2004-målene legges frem.

Produksjonen fra In Salah er planlagt å starte i midten av 2004, med en topp-produksjon på ni milliarder kubikkmeter gass per år. Produksjonsstart på In Amenas er planlagt til slutten av 2005, med en topp-produksjon på ni milliarder kubikkmeter gass per år, i tillegg kommer produksjon av væske tilsvarende 60 000 fat olje per dag, skriver Statoil i meldingen

Avtalebetingelsene vil bli sendt til Den europeiske kommisjon for godkjenning av endringer i styring og kontroll av In Salah gassprosjektet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere