*Nettavisen* Nyheter.

Statsadvokaten anker Schumann-løslatelse

PRØVELØSLATES: Kjell Alrich Schumann (t.h) ble dømt til 16 års forvaring med minstetid på ti år for sin part i Nokas-ranet i 2004. Han har nå sonet minstetiden av straffen og ønsker seg prøveløslatt. Prøveløslatelsessaken startet tirsdag i Sør-Trøndelag tingrett. Schumanns forsvarer Fredrik Schøne Brodwall (t.v) i samtale før rettsmøtet. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

- Vi anker på grunn av samfunnsvernet, sier statsadvokaten.

09.07.14 10:13

Tidligere i desember ble det kjent at den forvaringsdømte Nokas-raneren, Kjell Alrich Schumann, blir prøveløslatt etter å ha sonet minstetiden av forvaringsdommen.

- Samlet sett er det rettens oppfatning at det i dag ikke foreligger en kvalifisert og reell risiko for at Schumann på ny vil begå alvorlige, voldelige forbrytelser. Begjæringen om prøveløslatelse tas derfor til følge, het det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Statsadvokaten i Rogaland er av en annen oppfatning og anker prøveløslatelsen av den forvaringsdømte Nokas-raneren Kjell Alrich Schumann.

- Vi anker på grunn av samfunnsvernet. Vi mener faren for at han skal begå nye, alvorlige straffbare handlinger fortsatt er så stor at han ikke bør prøveløslates, sier statsadvokat Tormod Haugnes ved Rogaland statsadvokatembete til NTB.

Les også: Feil anvendt medisin i Nokas?

Schumann ble dømt til 16 års forvaring for sin rolle i Nokas-ranet i Stavanger i april 2004.

- Schumann er fornøyd. Han er naturligvis glad for at begjæringen ble tatt til følge, sa hans forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, til Nettavisen da prøveløslatningen ble kjent.

Under behandlingen i tingretten framsto Schumann som en angrende synder som har tatt oppgjør med sin kriminelle fortid.

- Jeg er en ny person nå, sa han da saken kom opp i Sør-Trøndelag tingrett.

Kjell Alrich Schumann ble kalt «Skyggen» i det kriminelle miljøet i Oslo da han var med å planlegge og utføre Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004. På Domkirkeplassen foran Nokas-bygget var Schumann en av de bevæpnede vaktene som holdt politiet unna, og det var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Under tiden i fengsel har han flere ganger møtt sønnen til Klungland.

Schumann hevdet i Sør-Trøndelag tingrett at han har vært gjennom en prosess, som gjør at han er en ny person. Han har dessuten tatt utdanning som tømrer i fengselet, og har tilbud om jobb i nærområdet i Hedmark, der han kommer fra. Han har også bolig i familiens gårdsbruk.

- Paradoksalt
I ankeskrivet tar statsadvokaten også opp det paradoksale i at en person med forvaringsdom, som skal brukes i de alvorligste tilfellene, skal kunne løslates tidligere enn en med en like lang tidsavgrenset fengselsstraff.

- Dette er et subsidiært punkt for oss, sier statsadvokat Haugnes.

- Vi mener fortsatt hensynet til samfunnsvernet tilsier at Schumann ikke bør prøveløslates nå. Men om lagmannsretten skulle komme til en annen konklusjon, ber vi retten også vurdere om det er riktig at en forvaringsdømt skal kunne løslates tidligere enn en med en tilsvarende tidsavgrenset straff, sier Haugnes.

Rettsfølelse
En med tidsavgrenset straff må sone minst to tredeler av dommen før prøveløslatelse er aktuelt, mens forvaringsdømte altså kan prøveløslates etter ti år.

- Dette handler både om rettsfølelse og likebehandling. En med 16 års tidsavgrenset straff må vente åtte måneder mer enn en med like lang forvaringsdom, før han kan søke om prøveløslatelse, sier Haugnes.

Han tok også opp dette spørsmålet i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett. Men retten mente det ikke var deres oppgave å trekke inn slike hensyn, og spilte ballen over til politikerne: Den mulige inkonsekvens som ligger i at forvaring kan gi kortere soning enn tidsavgrenset straff, må avbøtes av lovgiverne gjennom regelendringer, heter det i dommen.

Etter dommen i Sør-Trøndelag tingrett har flere partier gått inn for å heve eller helt fjerne minstetiden for forvaringsdømte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.