Statsansatte flyr stadig mer

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Oslo (NTB): Regjeringen ønsker å kutte utslippene av klimagasser, men statsansatte sørger for øke utslippene ved å fly stadig mer. Og Miljøverndepartementet er blant «verstingene».

21.04.12 17:26

Regjeringens mål er å kutte klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020, men bidrar selv til å vanskeliggjøre det målet ved å stadig fly mer, skriver Dagsavisen.

I 2011 sørget statsansatte for et samlet utslipp på 150.000 tonn CO2 bare ved flyreisene. Statsansatte fløy over 665.000 reiser, nærmere 8.400 flere enn året før.

Samtidig slår en rapport utarbeidet fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet at så mye som hver femte statlige flyreise er unødvendig og kan erstattes med videokonferanser. Utslippene kan kuttes med å mye som 14.600 tonn med CO2 i året med en slik reduksjon i reiseaktiviteten.

Utenrikstjenesten, Norad og Norsk Romsenter er på topp når det gjelder antall flyreiser, men Miljøverndepartementets 290 ansatte var sterkt medvirkende til høye klimagassutslipp med sin femteplass på listen over de som flyr mest.

- Vi prøver å begrense antall flyreiser til det som trengs. Veksten i flyreisene er svakere enn i budsjettene og økonomien, så det er ikke dramatisk, mener miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). Han innrømmer likevel at det kan ligge et betydelig potensial i å erstatte flyreiser med nye møteformer.

I 2007 begynte Finansdepartementet å kjøpe klimakvoter for å kompensere for utslippene fra internasjonale flyreiser, som utgjør rundt to tredeler av den samlede reiselengden.

De rundt 50.000 tonnene med utslipp fra innenlandsreiser er det imidlertid ikke kjøpt klimakvoter for. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.