*Nettavisen* Nyheter.

Statsansatte kan få 80 dagers ferie

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Sjekk de statsansattes elleville krav til fri fra jobben.

01.05.12 21:32

Lønnsforhandlingene mellom staten og de ansatte brøt sammen i forrige uke, Kanskje ikke rart når man ser på hva de ansatte krever. VG har fått innsyn i kravene og det er en oppsiktsvekkende liste tabloiden legger frem.

En beregning NA24 har foretatt på bakgrunn av VGs oversikt viser at mange statlige ansatte kan se frem til 80 dagers ferie per år dersom årets krav blir innfridd.

Ikke flau
Blant de nye kravene til LO, YS og Unio er 10 dager ekstra fri med lønn til omsorg for nære pårørende (syke foreldre), to nye dager i velferdspermisjon til 14 dager og enda flere fridager for de eldste arbeidstagerne.

De statsansatte er ikke flaue over kravene.

- Det er nå engang jobben vår å kjempe for bedre rettigheter for medlemmene, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat til VG. Hun mener at alle forslagene om friordninger er godt begrunnet.

En oppstilling av kravene under viser at statsansatte med full uttelling kan oppnå 80 dagers ferie i året. Det er det samme som 16 hele arbeidsuker.

Slik får de 80 dagers fri (kilde: VG):
Ansatte i staten har i utgangspunktet krav på 25 dager ferie. I tillegg kommer (inklusive årets krav):

Inntil 12 dager med lønn i løpet av året for omsorg for nære pårørende, inngåelse av ekteskap, barnehagetilvenning, deltagelse i idrettsstevner og lignende.

Inntil 10 dager fri for omsorg av sykt barn under 12 år.

Inntil 21 dager lesefri eller eksamensfri.

Inntil 12 dager fri for offentlige verv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.