Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard sier i en pressemelding at de er bekymret for utviklingen og belastningen på helsevesenet.

Mandag kommer også meldingen om at Oslo universitetssykehus reduserer kirurgisk aktivitet for å frigjøre kapasitet til å håndtere smitteøkningen.

- Får konsekvenser

- Vi er bekymret for utviklingen og belastningen på helsevesenet. Vi ser at smittesituasjonen får konsekvenser for helsevesenets evne til å handtere også annen behandling, sier fylkeslegen i Troms og Finnmark i pressemeldingen.

Kommunene var også sist fredag innkalt til et møte der mulige regionale tiltak ble diskutert. I etterkant av dette møtet kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en skisse til tiltak som kommunene kan ta i bruk.

– Det er viktig at disse tiltakene følges opp på en koordinert måte i hele fylket slik at de samlede ressursene i helsetjenesten brukes mest mulig treffsikkert. Effekten av tiltakene må dessuten evalueres så raskt som mulig, understreker fylkeslege Bjørn Øygard.

Jevn økning av covid-pasienter

Universitetssykehuset Nord-Norge har i høst opplevd den største pågangen av covid-pasienter så langt i pandemien. Mandag meldes det om totalt 24 inneliggende covid-pasienter, 22 i Tromsø og to i Narvik.

Sykehuset gikk sist uke over til gul beredskap etter en jevn økning av innlagte covid-pasienter.

Intensivpleiere i Tromsø besrkiver en svært krevende høst med stort arbeidspress på intensivavdelingen der mangelen på vikarer er stor.

- Det er et stort press. Som seksjonsleder skal jeg skaffe folk til vakter. Riktig kompetanse er avgjørende med pasienter som er så dårlige som her. Det er krevende. Vi vil gjerne ivareta personalet, men vi presser dem også til å ta ekstravakter. Det er vikarmangel her som det er i helsetjenesten flere steder i landet, sa seksjonsleder på intensivmedisinsk avdeling, Laila Furulund Strøm, til Nettavisen sist uke.

Les også: 1002 koronadødsfall så langt i Norge

Statsminister og helseminister besøker Ahus

Også i Sør-Norge sliter sykehus for å holde tritt. Ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har de den siste tiden vært hardt presset som følge av stadig flere koronapasienter. Før helgen etterlyste en av overlegene ved avdelingen nasjonale tiltak.

Mandag fikk sykehuset besøk av statsminister Jonar Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). De fikk en omvisning av avdelingsleder Eirik Pettersen.

– Vi trenger virkelig at nasjonale myndigheter kommer på banen, for dette bekjempes ikke bra nok lokalt. Jeg aner ikke hvorfor de har ventet så lenge, sa overlege Ole Kristian Fossum til VG.

Les også: Tre nye koronarelaterte dødsfall ved UNN

Nytt koronadødsfall på Ahus

Ahus kunne mandag meldte om et nytt koronadødsfall, det sjette på litt over en uke, skriver Romerikes Blad. Så langt i pandemien har Ahus rapportert om 83 døde koronapasienter.

- Vi bekrefter at det har vært et nytt dødsfall ved sykehuset. Det skjedde torsdag i forrige uke, sier kommunikasjonsrådgiver Jan-Erik Vestnes til avisa. Sykehuset går ikke ut med opplysninger om alder og kjønn.

Ahus har mandag totalt 28 innlagte koronapasienter på Nordbyhagen i Lørenskog og seks på avdelingen i Kongsvinger, tilsammen 34.

Av disse ligger 11 covid-pasienter på intensiven, mens seks får invasiv respiratorbehandling.

- Pandemien ikke over

Det første registrerte koronadødsfallet i Norge kom 12. mars i fjor. Siden den gang har over 1000 koronasmittede personer mistet livet, enten med eller av viruset.

Ifølge Folkehelseinstituttet mandag har tallet nå steget til 1002. Dermed er nok en grense i epidemiutviklingen krysset.

- Jeg har den største medfølelse med dem som har mistet sine kjære, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Hun minner om at pandemien ikke er over, og at dette viser viktigheten av at alle bidrar til å få ned smitten og hindre alvorlig sykdom.