WASHINGTON (NTB-AFP): Det vil ikke lenger være anledning for USA til å avlytte allierte utenlandske ledere.

- Jeg har gjort det klart for etterretningstjenesten at så lenge det ikke foreligger helt nødvendige årsaker til det, så skal ikke statsledere blant våre allierte og venner overvåkes, sa Barack Obama.

I en tale fredag redegjorde han for en rekke endringer i aktiviteten til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Imøtegår kritikk
Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff har reagert sterkt på avsløringer om at NSA har overvåket dem. Rousseff avlyste et statsbesøk til USA i fjor i protest.

President Obama sier seg enig i kritikken om NSA har hatt for frie tøyler i sin innsamling av telefon og metadata, som inneholder detaljer om telefonnummer og varighet. men ikke samtalens innhold.

- Jeg tror kritikerne har et poeng når de påpeker muligheten for misbruk når privat informasjon samles inn på denne måten. Jeg tror vi trenger en ny tilnærming. Jeg vil derfor be om at vi får en overgang fra dagens program om innsamling av metadata, og får etablert en mekanisme som oppfyller behovet vi har på området uten at myndighetene sitter på slike data, sa Obama.

HTML EMBED

Strammer tøylene på NSA
Presidenten har bedt statsadvokat Eric Holder og NSA om å komme med innspill om alternative måter å oppbevare data i 60 dager.

Obama vil også be Kongressen etablere en selvstendig kontrollkomité for overvåking av etterretningsaktiviteten i utlandet.

Videre må NSA-agenter be om tillatelse fra en dommer før de kan få adgang til en spesifikk person, for eksempel i en anti-terroretterforskning. NSA vil dessuten bare få adgang til metadata fra personer knyttet til en terrormistanke.

Blant endringene Obama foreslår er også at teleselskapene skal kunne gjøre allmennheten kjent med hvilke data amerikanske myndigheter ber om.

HTML EMBED

200 millioner meldinger
USAs overvåking har fått massiv kritikk etter avsløringene til den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden.

Senest torsdag ble det kjent at NSA har samlet inn 200 millioner tekstmeldinger hver eneste dag over hele verden, ifølge dokumenter lekket av Edward Snowden.

Amerikansk etterretning skal også ha fått tilgang til informasjon om hundretusener av finanstransaksjoner. Obama håper å dempe misnøyen i deler av den amerikanske befolkningen og i verden ellers. (©NTB)

HTML EMBED