OSLO (Nettavisen): Erna Solberg får bot for sin rolle med å planlegge middagsselskapet på Hallingstuene på Geilo 26. februar der 13 personer deltok. Hun godtar forelegget på 20.000 kroner.

- Jeg tar politiets avgjørelse til etterretning. Tidligere har jeg sagt at hvis restaurantbesøket blir fulgt opp med bøter, så skal vi selvsagt gjøre opp for oss. Jeg beklager det som skjedde og kommer til å betale boten, sier statsministesr Erna Solberg ifølge NRK.

Sør-Øst politidistrikt har konkludert i saken og kommet til at det var brudd på nasjonale smittevernregler. Fordi Erna Solberg er landets statsminister og har frontet regjeringens beslutninger om tiltak for å motvirke pandemien, er det riktig med straff, mener politiet.

Forelegget er på 20.000 kroner.

Her forklarer politimesteren hvorfor Erna Solberg får bot:

- Ikke alle er like

- Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like, sa politimester Ole Sæverud da han presenterte konklusjonen fra Sør-Øst politidistrikt.

- Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff. Solberg er ilagt forelegg på 20.000 kroner for sin rolle med å arrangere middagen, sa Sæverud.

(Se faktaramme om politiets konklusjon lenger nede i saken.)

Erna Solberg selv var ikke til stede på den aktuelle middagen fordi hun måtte til Oslo, men hun får forelegget for sin rolle i å planlegge arrangementet. Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, slipper med påtaleunnlatelse for sin rolle i å legge til rette for middagsselskapet Hallingstuene.

- Landets fremste tillitsvalgte

Politiet forklarer at den rollen Solberg har som statsminister midt i en nasjonal helsekrise har blitt vektlagt når de har vurdert brudd på de nasjonale smittevernreglene.

Les også: - Virkelig pinlig sak for Erna

- Solberg er landets fremste tillitsvalgte, og har ved en rekke anledninger frontet
regjeringens beslutninger om tiltak for å motvirke pandemien. Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff, for å opprettholde publikums tillit til smittevernreglene, opplyste politiet.

Politimester Ole Sæverud innledet pressekonferansen med å redegjøre for fakta i saken de har etterforsket:

Solberg og familien samlet flere enn ti personer to dager etter hverandre i vinterferien for å feire statsministerens 60-årsdag. Først var familien uten Solberg på en restaurant, og neste dag var alle samlet i en leilighet på Geilo.

De praktiske avtalene for samlingen og middagen på Hallingstuene fredag ble gjort av Erna Solbergs ektemann, men også hun deltok i planleggingen, forklarte Sæverud. Til sammen 13 personer deltok i denne middagen. De var fra ulike husstander og satt i ulike rom i restauranten. Solberg selv deltok ikke.

Lørdag spiste familien igjen middag sammen. Her deltok det 14 personer fra ulike husstander, også Solberg selv.

- Forholdene er vurdert ut fra de gjeldende nasjonale forskriftene, sa Sæverud og understreket at også sammenkomster for familier er å regne som arrangement.

- Etterforskningen i saken har kun omfattet Solberg og hennes mann som arrangører og Hallingstuene som serveringssted, sa Sæverud.

- Middagsselskapet på Hallingstuene: Saken blir henlagt fordi det ikke anses hensiktsmessig med forelegg.

Politiet konkluderer med at Erna Solberg og ektemannen gjennomførte eller medvirket til å gjennomføre arrangementet. For Sindre Finnes er det lagt til grunn at han deltok i beslutningen om at middagen skulle gjennomføres. Disse handlingene utgjør en overtredelse av bestemmelsene, men ville ikke normalt ha medført straff, ifølge politiet.

Solberg og familien var på Geilo i vinterferien. Politiet besluttet selv å starte etterforskning etter at det kom tips om saken via NRK , som først publiserte saken 18. mars.

Politiet sa først at de håpet å gjøre ferdig etterforskningen før påskeuka, men utsatte avgjørelsen da det viste seg at de trengte mer tid.

Statsministeren har selv sagt at hun er lei seg for det som skjedde. Både hun og ektemannen Sindre Finnes ble avhørt av politiet i løpet av etterforskningen.