Minst 60 mennesker skal være drept etter et terrorangrepet ved flyplassen i Kabul torsdag ettermiddag.

Angrepet og situasjonen i afghanske hovedstanden gjorde Regjeringen hasteinnkalte til pressekonferanse torsdag kveld.

I tillegg til statsministeren var utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til stede under pressekonferansen.

Erna Solberg opplyste videre om evakueringsarbeidet som utenriksdepartementet har drevet med de siste to ukene.

- Vi har hentet ut i overkant av tusen mennesker, informerte Solberg.

Av de evakuerte skal 390 være barn.

Angrepet i Kabul torsdag ettermiddag gjør at det blir umulig å få flere mennesker evakuert det nærmeste tiden.

– Den brutale situasjonen er at ikke alle som ønsker å forlate Afghanistan, kommer seg ut nå. Det er fortsatt norske borgere i Afghanistan som har ønske om å bli hjulpet ut, og også andre personer vi vil gi beskyttelse, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide på pressekonferansen.

Eksplosjonene på flyplassen i Kabul torsdag har gjort situasjonen enda mer kaotisk enn den allerede var.

For portene til flyplassene er stengt. Dermed vil ikke nordmenn og andre som ikke befinner seg på flyplassen ha mulighet til å bli evakuert.

– Vi avslutter ikke arbeidet, men det er helt urealistisk nå å skulle gi et håp om at det finnes en snarlig løsning for de som ikke kommer seg ut, påpekte utenriksministeren.

Les også: Bloomberg: Norge håndterer deltavarianten aller best

Fortsetter arbeidet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at det norske feltsykehuset på Kabuls flyplass drives videre, og at sikkerheten skjerpes.

Det gikk av to eksplosjoner i et bombeangrep mot flyplassen torsdag, og det er meldt om mange drepte og sårede.

– Forsvaret følger situasjonen svært tett i nært samarbeid med amerikanske styrker. Jeg kan ikke gå inn på hva de gjør for å styrke sikkerheten, men det tas nødvendige grep, sa Bakke-Jensen på pressekonferansen torsdag kveld.

– Tidspunkt for når de norske styrkene forlater Kabul kan jeg ikke si noe om. Det er lagt en plan, og den vil vi følge. Siden vi leder feltsykehuset som er en viktig del av operasjonen, vil det ta noen dager før det pakkes ned, la han til.

Ingen nordmenn skadd

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide førdømte terrorangrepet tidligere torsdag ettermiddag.

– Det er en veldig dramatisk situasjon rundt flyplassen og vi fordømmer dette angrepet på sivile på det sterkeste. Vi har sendt ut informasjon i ettermiddag til norske borgere om at vi ikke lenger har anledning til å tilby assistert utreise, for nå er portene til flyplassen stengt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til TV 2.

Utenriksministeren sier også at det torsdag lettet et norsk fly fra Kabul med i overkant av 100 personer om bord.

Forsvaret opplyste torsdag ettermiddag at alle norske som er stasjonert på flyplassen er gjort rede for.

– Alle nordmenn er gjort rede for, og ingen er fysisk skadd. Utover det har jeg ingen kommentar, sa oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB rundt klokken 17 torsdag ettermiddag.

Den norske utenriksdepartementet (UD) bekrefter at de har fått melding om at en bombe har gått av utenfor Kabuls flyplass.

– Vi har mottatt melding om at det skal ha gått av en bombe utenfor flyplassen i Kabul. Vi jobber med å skaffe oss pålitelig informasjon om omfanget, opplyste kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD til NTB torsdag ettermiddag.

Det norske feltsykehuset og alt tilgjengelig sanitetspersonell er mobilisert for å ta imot skadde, opplyser Måseide.

– Det er for tidlig å si noe om personer med tilknytning til Norge er berørt.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss