OSLO (Nettavisen): Smittetallene øker, sa statsminister Erna Solberg (H):

– Flere blir syke og havner på sykehus, fortalte hun.

Mandag kom nyheten om at 54 personer var innlagt på norske sykehus med koronasmitte. Så høyt har ikke tallet vært siden mai.

Vi kan forvente at denne trenden vil fortsette i ukene som kommer, sa Solberg, og la til at også dødstallene sannsynligvis vil stige.

Nye nasjonale tiltak

Derfor strammer regjeringen til. Tiltakene som ble presentert i dag vil vare frem til tidlig i desember, sa Solberg.

 • I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.
 • Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn 5 gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskole-kohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.
 • Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.
 • Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal ha en grense på maksimalt 50 deltakere.
 • Dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørs arrangement begrenses til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
 • Regjeringen foreslår å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

Reglene innebærer at man maksimalt kan være 50 personer på et julebord, sa Solberg:

– Vi reduserer antallet som du kan ha i en privat sammenkomst utenfor hjemmet – fra 200 til 50. På firmafester kan man heller ikke være flere enn 50 personer, så man kan derfor ikke gli over fra å ha et seminar til å bli et julebord og fremdeles være 200. På julebordet er man maks 50, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram de nye tiltakene på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Strammer inn for utenlandske arbeidere

Regjeringen vil også stramme inn dagens regler for arbeidsinnvandring:

– I tillegg til i private sammenkomster, ser vi også økt smitte som følge av økt arbeidsinnvandring. Det skyldes både at noen ikke følger dagens regler, men ikke minst at den alvorlige smittesituasjonen i Europa øker risikoen ved dagens unntaksordning, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Derfor vil regjeringen stramme inn dagens regler for arbeidsinnvandring:

 • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100.000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100.000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.
 • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.
 • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.


Til dem som bor på steder med lite smitte, og som måtte føle at disse tiltakene føles strenge, sa statsministeren følgende:

– Denne høsten har vist at smitteutbrudd kan kommer hvor som helst, sa Solberg.

Hun og regjeringen håper disse tiltakene vil føre til at man i Norge kan ha en normal julefeiring, sa hun.

Les også: FHI-anbefaling: Maks 50 venner eller familiemedlemmer i leide lokaler

Les også: Oxford-professor tror vaksine vil være klar før jul

Ved lokale smitteutbrudd

Barne- og famillieminister Kjell Ingolf Ropstad la fram tiltakene som myndighetene anbefaler ved lokale smitteutbrudd. Mange av disse ble innført i Oslo tidligere mandag, og kan bli aktuelle på nasjonalt nivå hvis smitten stiger, sa Solberg:

 • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
 • Påbud om munnbind bør innføres ved alle kollektivreiser til/fra/i regionen.
 • Påbud om munnbind bør innføres innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder bør innføres for alle ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Forbud bør innføres mot innslipp ved utesteder etter kl. 22:00.
 • Forbud bør innføres mot mer enn 20 deltagere ved innendørs arrangementer uten fastmonterte seter (normalt 200).
 • Påbud bør gis om hjemmekontor for arbeidstakere med oppgaver som ikke krever fysisk oppmøte hele/deler av arbeidsuken.
 • Oppfordring bør gis til bruk av digital fjernundervisning for studenter der dette er praktisk gjennomførbart.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie, direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg deltok på pressekonferansen mandag.

Oslo skjerper smitteverntiltakene

Byrådet i Oslo presenterte en liste med nye smitteverntiltak for hovedstaden på en pressekonferanse mandag klokka 14, blant annet et skjerpet munnbind-påbud og strengere regler for utelivet og arrangementer.

Les også: Dette er koronatiltakene som innføres i Oslo torsdag 29. oktober

Regjeringen varslet på en pressekonferanse før helgen at de har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å anbefale nye smittetiltak på grunn av økende smitte.

Få siste nytt i Nettavisens nyhetsstudio

- Vi ser at smitten øker flere steder. Vi ser også at smitten har begynt å spre seg til eldre aldersgrupper, og det er en betydelig risiko for at tallene vil fortsette å stige. Dette er bekymringsfullt. Derfor varsler vi allerede nå at det kommer nasjonale innstramminger neste uke. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene der smitten nå sprer seg, uttalte statsminister Erna Solberg fredag.

Annonse: Her får du tak i munnbind

Nettavisen stilte da statsministeren spørsmålet om hva hun frykter aller mest.

- Jeg frykter at vi får en stigende smitte som gjør at flere blir lagt inn på sykehus, svarte hun.

- Hvis vi ikke klarer å stoppe denne utviklingen, blir det strengere tiltak som vil ramme økonomien vår hardere, uttalte Solberg videre.

Les også: Guterres kaller koronaviruset største krise i vår tidsalder

Det var ved midnatt registrert 17.908 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 160 meldte tilfeller siste døgn, melder NTB.