RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsminister Erna Solberg tror velgerne vender tilbake


– Nei, nei, det er nå den har begynt. Vi er i gang igjen. Vi må brette opp ermene og begynne på igjen. Noen steder vinner vi makt, andre steder taper vi makt. Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» i 2019, sa Solberg til Høyres valgvake ifølge nrk.no.
– Nei, nei, det er nå den har begynt. Vi er i gang igjen. Vi må brette opp ermene og begynne på igjen. Noen steder vinner vi makt, andre steder taper vi makt. Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» i 2019, sa Solberg til Høyres valgvake ifølge nrk.no. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringspartiene går markant tilbake. Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer. Ap-leder Jonas Gahr Støre leser budskapet fra velgerne klart og tydelig.

– Velgerne har sendt et kraftig signal. Regjeringspartiene er svekket. Arbeiderpartiet er større enn de to til sammen, sier han.

Det borgerlige flertallet ryker i Oslo og Bergen. Valgtendensen viser rødgrønn framgang og blå nedtur, også på landsbasis. Ifølge prognosene ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.

Turbulens

– Et dårligere resultat enn vi hadde håpet på, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg under partilederdebatten i vandrehallen på Stortinget valgnatten.

Hun tror velgerne vil vende tilbake til regjeringspartiene når de ser resultatene av reformene som er satt i gang.

– Når du lager endringer, så skaper du også turbulens og diskusjon, sa Solberg og viste til resultatene av regjeringens politikk, før programlederne avbrøt henne og slo fast at valgkampen var over.

– Nei, nei, det er nå den har begynt. Vi er i gang igjen. Vi må brette opp ermene og begynne på igjen. Noen steder vinner vi makt, andre steder taper vi makt. Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» i 2019, sa Solberg til Høyres valgvake ifølge nrk.no.

Grønn ordfører

I byer som Tromsø og Bergen ligger veien åpen for et maktskifte. Høyre beholder grepet om Stavanger, mens Trondheim forblir Ap-styrt. Hva som skjer i Oslo er mer uvisst.

Alt tyder på at det borgerlige flertallet ryker og at MDG havner på vippen. Og da vil partiet kreve ordføreren, fastslår talsperson Rasmus Hansson.

– Ja, det legger vi i potten, sier han. Ordfører blir i så fall den 41 år gamle norskpakistaneren Shoaib Sultan, kjent fra blant annet Antirasistisk Senter og Islamsk Råd Norge.

Tidligere på kvelden slo Høyres Fabian Stang fast overfor NTB at han regner med at tiden som ordfører i hovedstaden er over.

– Jeg forutsetter at Miljøpartiet De Grønne vil ta ordførerjobben etter forhandlinger med Arbeiderpartiet eller at Ap tar den selv, sa han.

Samtidig ser borgerlig blokk ut til å bli større enn de rødgrønne når MDG holdes utenom. Hansson fastholder at De Grønne er et blokkuavhengig parti og Høyre åpner for forhandlinger om byrådsmakt.

– Vi vil snakke med dem som vil snakke med oss, svarer Hansson, som understreker at klimapolitikken blir avgjørende for hvilken vei partiet vender seg.

Sjelegransking i Frp

Det har lenge vært klart at Fremskrittspartiet skal evaluere regjeringsdeltakelsen på et landsstyremøte senere i høst. Et svakt valgresultat vil neppe gjøre diskusjonene mindre.

– Det er naturlig at vi skal evaluere det vi har gjort. Vi er skuffet over resultatet, men gleder oss samtidig over gode enkeltresultater, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun ville valgnatten ikke karakterisere partiveteran Carl I. Hagens innsats i Oslo, der partiet ser ut til å gå tilbake med 5,7 prosentpoeng til en oppslutning på 6 prosent.

– Vi står sammen i dette. Jeg har ikke noe behov for å fordele skyld, sier Jensen, som legger til at Frp særlig har en jobb å gjøre med hensyn til å skaffe flere kvinnelige velgere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere