Pakistans statsminister Imran Khan har fått massiv kritikk etter at han klandret voldtektsofre for å kle seg «med veldig lite klær», melder nyhetsbyrået AFP.

Den sjokkerende kommentaren falt i forbindelse med et intervju med nettstedet Axios. Journalist Jonathan Swan grillet den tidligere cricket-mesteren om den pågående «voldtekts-epidemien» i Pakistan.

Les også: Slo alle rekorder da han talte uavbrutt i 24 timer. Nå vurderer demokratene å skrote regelen

Khan sier blant annet i intervjuet at dersom graden av fristelser i samfunnet øker i omfang, vil det få konsekvenser.

- Tror du at måten kvinner er antrukket på har noen effekt, og at det er en del av denne fristelsen? spør Axios-journalisten.

- Hvis en kvinne kler seg med veldig lite klær vil det ha en innvirkning på mannen med mindre de er veldig robuste. Det er allmenn kunnskap, sa Khan i intervjuet.

Statsministeren utdypet ikke hva han mente med «veldig lite klær». De aller fleste kvinner i Pakistan er konservativt antrukket.

- Får hjertet mitt til å grøsse

Nå krever et titalls kvinnerettighetsgrupper en beklagelse fra statsministeren.

- Dette er farlig forenklet og forsterker bare den allmenne oppfatningen i offentligheten om at kvinner er «vitende» ofre og menn er «hjelpeløse» angripere, lyder en felles uttalelse.

Kvinnerettsforkjemper Kanwal Ahmed har følgende krystallklare beskjed på Twitter:

«Det får hjertet mitt til å grøsse å tenke på hvor mange voldtektsforbrytere som føler seg validert (anerkjent/gjort gyldig red.anm.) med statsministeren som støtter opp om forbrytelsen deres.»

Les også: - Jeg møtte Irans neste president i et torturkammer. Jeg var høygravid

- Forsvarer av voldtekt

Visepresident for partiet Den pakistanske muslimske ligaen (PML-N), Maryam Nawaz, går langt i å anklage Khan for å være en slags forsvarer av voldtekt, og at folk som validerer voldtekt har samme tankesett og holdning som voldtektsforbryterne selv. Maryam Nawaz er datter av tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Uttalelsen har også utløst mobilisering av planlagte protester i byer som Karachi og Lahore til helgen.

Khan har tidligere rådet kvinner til å «dekke seg til» for å forhindre voldtekt.

Pakistan er et land med en sterk æreskodeks hvor kvinnens posisjon i familien er undertrykt. Kvinner som bringer skam over familien, kan bli utsatt for voldshandlinger og i verste fall drap.

Les også: Ungarns lov mot «promotering av homofili» vekker bekymring hos EU

- Bare 0,3 prosent dømmes

Det er minst elleve daglige voldtektsanmeldelser i Pakistan og over 22.000 voldtekter som er blitt anmeldt til politiet de siste seks årene, ifølge offisielle tall som er gjengitt av nettstedet The News.

Men bare 77 voldtektanklagde har blitt domfelt, noe som utgjør så lite som 0,3 prosent av det totale antallet på voldtektsanmeldelser.