*Nettavisen* Nyheter.

Statsminister Sanna Marin latterliggjort for sin fortid som «kassedame»

34 år gamle Sanna Marin har overtatt som statsminister i Finland og er nå verdens yngste regjeringssjef.

34 år gamle Sanna Marin har overtatt som statsminister i Finland og er nå verdens yngste regjeringssjef. Foto: Alain Jocard (AFP)

Estlands president beklager innenriksministerens «kassedame»-kommentar om Finlands ferske statsminister.

17.12.19 19:37

Sanna Mirella Marin ble i forrige uke innsatt som Finlands nye statsminister. 34-åringen blir dermed verdens yngste sittende statsminister og regjeringssjef. Hun har en kvinnedominert regjering, noe hun har fått bred omtale for i verdenspressen.

Les også: Finland har fått verdens yngste regjeringssjef

Syrlig angrep

Men nylig gikk Estlands innenriksminister til syrlig angrep på den ferske statsministeren og latterliggjorde henne og hennes regjeringsmedlemmer. Fire av fem partiledere i Marins regjering er kvinner.

- Nå ser vi hvordan en kassedame har blitt statsminister og hvordan noen andre gateaktivister og folk uten utdanning også har sluttet seg til regjeringen, sa Mart Helme (70), som leder det populistiske høyrepartiet Ekre, i et radioprogram i helgen.

Les også: Her er ekspertenes råd til hvordan du når karrieremålene dine (+)

Nå har Estlands president Kersti Kaljulaid bedt Finlands president Sauli Niinistö om å videreformidle en beklagelse til Marin og hennes regjering.

Marin jobbet som kassedame i sine yngre dager, før hun tok fatt på en universitetsutdannelse og en politisk karriere, skriver The Guardian.

«Jeg er utrolig stolt av Finland. Her kan et barn fra en fattig familie ta utdannelse og oppnå sine mål i livet. Til og med en kasserer kan bli statsminister,» skrev hun på Twitter.

Truer med mistillitsforslag

Helme er kjent for å snakke uten filter. Opposisjonen i Estland truer nå med mistillitsforslag dersom Helme ikke velger å gå av frivillig som følge av kommentaren om den finske statsministeren.

- Innenriksministeren har fornærmet den finske regjeringen og personlig gått til angrep på den finske statsministeren, sier opposisjonsleder Kaja Kallas.

Helme hevder selv at kommentaren var misforstått, men tilbyr likevel en unnskyldning til den finske statsministeren. Han hevder hensikten med kommentaren var å belyse at det var mulig å jobbe seg opp fra lav sosial status til toppen av politikken, melder BBC.

- Hvis noen har misforstått, så beklager jeg overfor den finske statsministeren, sier han i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag