Statsminister Solberg har full tillit til Solveig Horne

Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) stiller seg hundre prosent bak barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) etter medieoppslag om en rekke kontroversielle uttalelser.

Oslo (NTB): - Ikke bare har hun min fulle støtte, jeg synes hun har møtt sine tidligere uttalelser med ydmykhet og vært veldig klar på at hun skal være en statsråd for alle. Det er det hun sier i dag jeg legger til grunn, sier Erna Solberg (H) til NTB.

Hun hadde torsdag sin første ordinære dag i den nye jobben som statsminister, og tok imot NTB på et kontor overlesset med buketter og en blomsterlukt som kunne fått en allergiker til å gå rett i bakken. Hverdagen har ikke sunket inn over regjeringskollegiet med all sin tyngde ennå, selv om arbeidet med å sette et klart blått preg på et rødgrønt budsjettforslag for lengst har begynt.

- Vi har en politisk plattform som vi nå skal konkretisere politisk. Regjeringen skal sette et klart preg på de politiske sakene, og ikke bare ekspedere dem etter hvert som de fyker forbi, sier Solberg.

Hun venter at det i løpet av de neste snaut tre ukene før regjeringens tilleggsproposisjon overleveres Stortinget, vil være «en del svette politiske staber» rundt om i departementene.

Storm rundt statsråd
Fredag er det opplesing av Solberg-regjeringens tiltredelseserklæring for Stortinget som vil fange journalistenes oppmerksomhet. Den inneholder visstnok ingen store overraskelser og bærer store likheter med Sundvolden-plattformen. Men torsdag var det Solveig Hornes kontroversielle, tidligere uttalelser om innvandrere, voldtekter og kvinner som fylte nettavisenes forsider.

Flere medier har lett i arkivene og funnet uttalelser fra Horne om at:

* Halve regjeringen «henter menn fra middelalderkulturer»

* Voldtektene i Stavanger i 2009 skjedde «som følge av regjeringens innvandringspolitikk»

* Innsatte ikke bør få spesialdiett, som halalkjøtt, ut fra «deres religiøse overbevisning, kultur eller smaksløker».

Hun har også satt spørsmålstegn ved opplesning av homoeventyr i barnehage og uttalt at «gutter og jenter har like mye ansvar» for at voldtekter skjer.

- Jeg vil si helt klart at jeg ikke mener, og aldri har ment, at noen andre enn voldtektsmannen har skylden for en voldtekt, sier Horne til NTB.

Står for meningene
Horne utelukker ikke at det vil dukke opp flere eksempler på det hun nå karakteriserer som uheldige spissformuleringer fra en åtte år lang karriere som offensiv opposisjonspolitiker. I dag ville hun formulert seg annerledes nå som hun er voksnere og mer erfaren.

Men 44-åringen har ikke skiftet mening som følge av at hun ble statsråd.

- Meningsinnholdet står jeg for. Som politiker på dette nivået må du stå for det du har sagt, sier Horne, som understreker at det er Solberg-regjeringens politiske plattform som er hennes rettsnor som statsråd.

Sjefen sjøl avfeier også uttalelsene med at de er spissformuleringer, som muligens er tatt ut av sin sammenheng og som derfor framstår som mer unyanserte enn de var.

- Horne har hatt noen friske uttalelser og vært uenig med oss i en del saker. Da har det blitt noen spissformuleringer som jeg selv ikke ville brukt. Men man kan finne spissformuleringer fra alle politikere, spesielt fra debatter. Slike finnes nok fra meg også, sier Solberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.