RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsministeren ble bortført av «sikkerhetsstyrker»

Foto: MAHMUD TURKIA (AFP)
Sist oppdatert:
Det var en av de mange såkalte «sikkerhetsstyrkene» som bortførte Libyas statsminister torsdag.

Tripoli (NTB-AFP-Reuters): Libyas statsminister Ali Zeidan, som ble bortført av tidligere opprørere torsdag morgen, ble frigitt knappe fem timer senere.

Bortføringen ser ut til å ha vært utført av en av de mange tidligere opprørsgruppene som har fått formell status som sikkerhetsstyrker.

Omstendighetene rundt hendelsen er imidlertid høyst uklare. Noen timer før Zeidan ble frigittm opplyste en offentlig tjenestemann til det statlige nyhetsbyrået at Zeidan «blir behandlet godt ved innenriksdepartementets avdeling for bekjempelse av kriminalitet». Hvorfor Zeidan var ført dit, er usikkert. Den libyske riksadvokatens kontor benektet at det var sendt ut noen arrestordre på statsministeren.

Maktkampen
Dersom Libyas statsminister ble bortført av væpnede menn på oppdrag fra innenriksdepartementet, kan det bety at maktkampen mellom landets militser har fått fotfeste internt regjeringsapparatet, mener Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

– Hovedkonflikten i Libya det siste året har særlig vært mellom grupper som utgjør de formelle myndighetene og grupper som nekter å anerkjenne dem. Men dersom gruppene på innsiden begynner å slåss seg imellom, er det enda mer foruroligende, sier hun til NTB.

Al-Qaida
Gruppen Operasjonssentralen for Libyas revolusjonære opplyser at Zeidan ble bortført som svar på at hans regjering skal ha latt amerikanske spesialsoldater ta en antatt al-Qaida-leder til fange sist helg. Innenriksdepartementet har gitt gruppen ansvar for sikkerheten i Tripoli.

Hellestveit understreker at bortføringen overhodet ikke trenger å bety at gjerningsmennene støtter al-Qaida.

- Jeg tror ikke det betyr at innenriksdepartementet er al-Qaidas-forlengede arm. Operasjoner av typen USA gjennomførte skaper alltid mye harme og provoserer befolkningen, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Sinne i befolkningen
USAs utenriksminister John Kerry har opplyst at libyske myndigheter visste om spesialoperasjonen mot den antatte al-Qaida-lederen Abu Anas al-Liby. Mange libyere ser på aksjoner av denne typen som et brudd på Libyas suverenitet.

- Al-Qaida-tilknyttede grupper blomstrer likevel i denne type situasjoner, som oppfattes som en hån mot libysk nasjonalisme, sier Hellestveit.

Hendelsen har skapt uro blant vestlige ledere som sørget for at Libyas opprørere vant krigen mot Gaddafi i 2011. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og Storbritannias utenriksminister William Hague krevde at Zeidan løslates umiddelbart.

Zeidan ble utnevnt til statsminister for ett år siden. Overgangsregjeringen i Tripoli har under Zeidans ledelse forsøkt å få bukt med rivaliserende militsgrupper og militante islamister som har kontroll over deler av Libya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere