*Nettavisen* Nyheter.

Statsministeren: Facebook tråkker feil i bildesaken

TRÅKKER FEIL: Statsminister Erna Solberg mener Facebook tråkker feil når viktige historiske bilder sensureres av sosiale medier-giganten.

– Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder, skriver statsminister Erna Solberg (H) på sin Facebook-profil om fjerningen av det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen.

10.09.16 13:09

Fredag morgen kommer Erna Solberg med sterk kritikk av Facebook.

Dette innlegget er nå fjernet fra Erna Solberg sin Facebook-profil.

Hun la senere ut en ny post: Her er Ernas Facebook-protest

Samtidig delte hun det omstridte bildet, med følgende tekst:

- Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn.

Les siste utvikling: Facebook antyder endring av bilderegler

- Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten.

LES: For første gang er en norsk redaktør utestengt fra Facebook

- Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur, skriver hun.

Uttalelsen fra Erna kommer to dager etter at Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum ble utestengt fra Facebook i 24 timer, etter å postet det ikoniske krigsbildet av Kim Phuc.

Kulturministeren vil ha dialog

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil forsøke å samle norske redaktører og Facebook i løpet av oktober.

– Facebook må nå komme på banen og ta på alvor at de har en sterk posisjon i den norske offentligheten. Facebook er blitt en betydelig aktør i det norske mediemarkedet og jeg ønsker derfor å invitere Facebook og norske redaktører til et møte, sier Helleland til Aftenposten.

Første sensurerte redaktør

Mandag skrev Stavrum en leder som handler om ringvirkningene Facebooks sensur av det historiske bildet fra Vietnam-krigen kan få.

Deretter delte han lederen med bildet på sin private Facebook-side, og ble kastet ut av nettsamfunnet. Dette er trolig første gang en norsk redaktør blir utestengt fra Facebook.

– Når Facebook fjerner en lederartikkel i en norsk avis, så viser nettsamfunnet en mangel på respekt for redaksjonell frihet jeg aldri tidligere har opplevd, sier Gunnar Stavrum til Nettavisen.

Les: For første gang er en norsk redaktør utestengt fra Facebook

Fredag var Stavrum gjest i God morgen Norge, hvor han roste statsministeren for å ha engasjert seg i debatten.

- Bildet av Kim Phuc er etter min mening en av de viktigste krigsbildene i historien. Når Facebook fjerner det viser det en himmelfallende mangel på redaksjonskraft, og da må vi si tydelig ifra om at dette går ikke, uttalte Stavrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTESTENGT: Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum ble utestengt fra Facebook etter å ha delt en leder om ringvirkningene Facebooks sensur av det histoirske bildet fra Vietnam-krigen kan få. - Dette er etter min mening en av de viktigste krigsbildene i historien. Når Facebook fjerner det viser det en himmelfallende mangel på redaksjonskraft, og da må vi si tydelig ifra om at dette går ikke, sier Stavrum på God morgen Norge fredag. Foto: TV 2

Sensurerte kritikken

Stavrum skrev lederen etter forfatter Tom Egeland ble utestengt fra Facebook. Årsaken var ikke selve Vietnambildet (selv om Egeland tidligere hadde blitt utestengt for det også), men kritikken av utestengingen.

Etter at Egeland postet det ikoniske bildet på Facebook, postet han en kritikk av Facebook - skrevet av Kim Phuc - kvinnen, jenta som for mange år siden ble fotografert naken i Vietnam.

har blokkert meg - ironisk nok fordi jeg postet et innlegg der «napalmjenta» Kim Phúc kritiserer Facebook.» skrev Egeland.

Les egen sak: Tom Egeland: - Facebook har blokkert meg

Skrev brev til Facebook

Også Aftenposten vier Facebook-saken plass på fredag.

Aftenposten bruker dagens førsteside til redaktør Espen Egil Hanses personlig brev til Facebook og Mark Zuckerberg.

- For å være ærlig, har jeg ingen illusjoner om at du vil lese dette brevet. Når jeg likevel gjør et forsøk, er det fordi jeg er opprørt, skuffet – ja, egentlig også redd for hva du er i ferd med å gjøre med en grunnpilar i våre demokratiske samfunn, skriver Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansen til Facebook-eier Mark Zuckerburg i et åpent brev i dagens Aftenposten.

Brevet er en protest mot Facebook sin sensurering av bildet fra Vietnamkrigen der en ung jente løper naken og skrekkslagen fra krigens terror, og en protest mot sensureringen av Facebook-kritikken som fulgte.

- Hør, Mark

«Hør, Mark, dette er alvorlig. Først lager dere regler som ikke skjelner mellom barnepornografi og berømte krigsbilder. Så praktiserer dere reglene uten rom for sunt skjønn. Deretter sensurerer dere også kritikk av og debatt om avgjørelsen – og straffer den som våger å kritisere», sier Hansen.

Flere internasjonale aviser, blant andre skriver The Guardian og The Times referer fredag til Aftenpostens sjefredaktør.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØRSTESIDEN: Aftenposten bruker dagens førsteside til redaktør Espen Egil Hanses personlig brev til Facebook og Mark Zuckerberg. Foto: Heiko Junge/Faksimile (NTB scanpix/Faksimile) Foto: Heiko Junge/Faksimile (NTB scanpix/Faksimile)

- Ekstremt problematisk

Flere andre kulturpersonligheter kritiserer også Facebook i Aftenposten.

– Deres sensurpraksiser er ekstremt problematiske og klare overgrep mot ytringsfriheten. Det de gjør er forankret i at de er en privat, kommersiell aktør med egne «globale» retningslinjer. Slike regler vil skape store prinsipielle problemer hver eneste dag, så multikulturell, multipolitisk og multireligiøs som verden er, sier direktør Knut Olav Åmås i Fritt ord.

– Det er ikke så lett å stille krav til en dominant markedsaktør som selv dikterer sine avtalevilkår, sier advokat og ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.

– Det er en feighet i det internasjonale samfunnet paret med at Facebook har fått masse makt. Det er skummelt. Det er ytterligere alvorlig når aviser outsourcer debattfunksjonen til Facebook, sier seniorredaktør Anders Heger i Cappelen Damm.

Etter først å ha blitt utestengt, skrev Gunnar i går dette på Nettavisen mener:

Nettavisen mener at Facebook med denne saken tvinger norske medier til å være skeptisk til å bruke nettsamfunnet som total-distributør. Når Facebook fjerner en lederartikkel og stenger ute en redaktør - hva blir det neste?

Les: Verden slik Facebook ønsker du skal se den

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag