Gå til sidens hovedinnhold

- Statsministeren i keiserens nye klær

- Regjeringens løfter om kortere tid for vurdering av kreftpasienter gir ikke pasientene nye rettigheter og det gir ikke sykehusene nye penger, konstaterer stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten. Han synes utspillet fra statsministeren forrige uke minner mest om «keiserens nye klær».

Nå krever Høybråten at regjeringen legger de pengene på bordet som skal til for å gjennomføre det politiske løftet til kreftpasientene. Han vil også vite om regjeringen vil gi pasientene forbedrede rettigheter i forhold til dagens pasientrettighetslov, heter det i en pressemelding.

Krav til rask kreftbehandling
Statsminister Jens Stoltenberg lovet mer penger og økt satsing på helse og eldreomsorg i sin halvårlige pressekonferanse i juni. Han lovet blant annet å fastsette krav til behandlingstid for kreftpasienter. Det skal ikke gå mer enn 20 dager før behandling starter, med mindre noe annet er medisinsk begrunnet.

Les også: Jens garanterer bedre hjelp til alle med kreft

Dagfinn Høybråten understreker at KrF støtter en oppgradering av kreftomsorgen i Norge.

- Det er på tide med et nytt krafttak for kreft med fokus på behovet for utstyr, folk og kompetanse i alle ledd fra forebygging til behandling og rehabilitering, sier han.

Mange trodde det var dette som lå i utspillet om kortere ventetider. I gjeldende pasientrettighetslov har pasientene rett på vurdering innen 30 dager, men ved alvorlige og livstruende diagnoser har man rett til en raskere vurdering. Regjeringens løfte er en frist for 20 dager for utredning for denne pasientgruppen. Høybråten stiller nå spørsmål til helseministeren om oppfølgingen av dette.

Kommentarer til denne saken