Statsministeren i Thailand siktes for korrupsjon

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Athit Perawongmetha (Reuters)

18.02.14 10:14

Antikorrupsjonsmyndighetene i Thailand sikter statsminister Yingluck Shinawatra for tjenesteforsømmelse.

Siktelsen er tatt ut i en omstridt sak om myndighetenes oppkjøp av ris. Hun må møte for å forsvare seg mot anklagene 27. februar.

– Selv om mange har advart henne om at det var korrupsjon i programmet, fortsatte hun med det. Det viser hennes vilje til å påføre staten tap. Derfor er vi enstemmige i vår beslutning om å sikte henne, sier Vicha Mahakhun, som sitter i den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon.

Store demonstrasjoner
Yingluck leder selv landets riskomité og er tiltalt for å ha ignorert at risoppkjøpsprogrammet førte til korrupsjon og sløsing med offentlige midler.

Regjeringen hennes vant valget i 2011 ikke minst på løftet om at den ikke bare ville kjøpe hele landets risavling fra bøndene, men også betale mer enn markedspris. Men pengene er uteblitt, til jordbrukernes store harme.

Thailand har de siste månedene vært rystet av store demonstrasjoner mot den sittende statsministeren, som er søsteren til eks-statsminister Thaksin Shinawatra. Etter sin avgang i 2006 ble han dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

Mener storebror bestemmer
I oktober i fjor kom den sittende regjeringen med et lovforslag som vil gi amnesti til folk som var dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Dermed ville storebror Thaksin få anledning til å reise tilbake til Thailand uten å måtte stå til ansvar for lovbruddene han ble dømt for.

Demonstrantene har okkupert en rekke departementer i hovedstaden samt rådhus i andre byer i landet. De forlander at statsministeren Yingluck Shinawatra og hennes regjering må gå av.

Mange mener også at det i praksis er Thaksin, som styrer landet fra sitt eksil.

Natt til tirsdag omkom en politimann og en rekke demonstranter og politifolk ble skadet i et voldsomt sammenstøt i Bangkok.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.