RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsministeren i Ukraina går av

Statsminister Mukola Azarov trer av, opplyser regjeringen.
Statsminister Mukola Azarov trer av, opplyser regjeringen. Foto: Denis Balibouse (REUTERS)
Sist oppdatert:
Ukrainas statsminister Mykola Azarov har gått av, opplyser regjeringen.

(NTB/ Nettavisen): - Jeg har tatt en personlig beslutning om å be presidenten i Ukraina akseptere min avskjed fra stillingen som statsminister for å skape ytterligere muligheter for et politisk kompromiss og en fredelig løsning på krisen, sier statsministeren i en pressemelding.

Meldingen kom i samme øyeblikk som nasjonalforsamlingen innledet et ekstraordinært møte for å drøfte en rekke krav fra opposisjonen i et forsøk på å løse den politiske krisen.

- Forventet dette
- Jeg har egentlig forventet dette. Fordelen er at han ikke er fryktelig ambisiøs. Han har aldri hatt ambisjoner om å bli president, så det koster ham ikke mye å gå av. Og det koster ikke veldig mye for Janukovitsj å akseptere dette. Det er en del av forhandlingsstrategien til den politiske ledelsen, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

- Ekstreme forhold
Møtet begynte med avspilling av nasjonalsangen og et minutts stillhet for de som er dødd i kampene mellom demonstranter og politi. Bare etter få minutter ble møtet avbrutt for å bli enige om dagsordenen.

- Regjeringen har gjort alt for å løse konflikten på fredelig vis, sier statsministeren, som tilføyer at regjeringen hans har vært nødt til å arbeide under «ekstreme forhold».

Han sier at det aller viktigste er å bevare Ukrainas enhet og integritet, noe som er langt viktigere enn personlige ambisjoner og planer.

Opphever lover
Mandag ble president Viktor Janukovitsj og sentrale opposisjonsledere enige om at myndighetene skal oppheve de sterkt kritiserte lovene som forbyr og straffer demonstrasjoner hardt.

I en melding fra presidentskapet mandag kveld het det også at man var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert

Krever barrikadene fjernet
Janukovitsj opplyste sent mandag på sin nettside at det også kan bli aktuelt å løslate fengslede aktivister, men bare dersom opposisjonen fjerner barrikadene som er reist i gatene i flere byer de siste dagene.

Den hardt pressede ukrainske presidenten har tidligere tilbudt opposisjonens postene som statsminister og visestatsminister, men dette forslaget ble avvist.

EU er svært bekymret for utviklingen i landet, og tirsdag reiser EUs utenrikssjef Catherine Ashton tilbake til Ukraina for å ha nye møter med både myndighetene og opposisjonen.

Krisemøte
Opposisjonens krav om at de omstridte lovene som regulerer sivilsamfunnets virksomhet må skrotes, ser nå ut til å være innfridd.

Loven skulle etter planen opp til ny behandling på tirsdagens krisemøte i Ukrainas nasjonalforsamling, men det er uvisst om dette nå er nødvendig.

Helt siden demonstrasjonene startet i november i fjor etter at Janukovitsj sa nei til en bred samarbeidsavtale med EU, har de vært sentrert i hovedstaden Kiev. Men de siste dagene har det også vært protestaksjoner i en rekke andre byer, også i Janukovitsjs kjerneområder øst i landet.

Blant annet ble 37 mennesker pågrepet i Dnipropetrovsk, 30 i Zaporizjia og tolv i Tsjerkasij.

Demonstranter har også tatt kontroll over kontorene til omkring halvparten av Ukrainas guvernører. Det kan gjøre det langt vanskeligere for myndighetene å slå ned protestene med makt – om de skulle forsøke det.

Demonstrantene som hadde tatt seg inn i Ukrainas justisdepartement, fulgte mandag oppfordringen fra Klitsjko om å trekke seg ut av bygningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere