Gå til sidens hovedinnhold

- Statsministeren lyver

Det gikk hett for seg i Stortinget da opposisjonen skulle stille statsministeren til veggs om den utsatte «månelandingen»

Jens Stoltenberg møtte i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål om utsettelse av CO2-rensing på Mongstad. Temperaturen var til tider høy.

Frp-representant fikk refs
Stortingsrepresentant Ketil Solvik Olsen (Frp) startet sitt innlegg med å si at «statsministeren lyver», noe stortingspresidenten ga ham refs for.

- Det å beskylde noen for å lyve, er en parlamentarisk uttrykksform vi ikke aksepterer i Stortinget. Det er mulig å ha forskjellig oppfatning, uten å bli beskyldt for den type ting, sa stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap).

Solvik Olsen reagerte på at statsministeren sådde tvil om Fremskrittspartiet CO2-bekymring ved å vise til dokument 8-forslaget partiet sammen med Høyre fremmet om å gi grønt lys for gasskraftverket - uten rensing.

- Jeg reagerte også på at han bruker Statoil-rapporten som argument for å utsette dette, den samme rapporten som olje- og energiminister Terje Riis-Johansen brukte med motsatt fortegn i Stortinget i mars i fjor. Rapporten er den samme, men regjeringen trekker nå en helt annen konklusjon av den, sier Solvik Olsen til Nettavisen.

Viste til Statoil-rapport
Mens man fra opposisjonen side på Stortinget slo fast at «det vil bli fullt på månen før vi lander der», understreket Stoltenberg at dette er et stort og krevende prosjekt som tar tid og at en rapport fra Statoil tilsier at det er lurt ikke å forhaste seg. Frps parlamentariske leder Siv Jensen sa at den store «månelandingen» nå blir den store «kræsjlandingen».

- Et lite skritt for Stoltenberg
- Når Kristin Halvorsen sto i denne salen og garanterte med hånden på hjerte at fullskalarensing vil komme i 2014; gjorde hun det for seg selv eller for regjeringen? spurte Høyres Erna Solberg.

KrF-leder Dagfinn Høybråten minnet Stoltenberg om at han i 2008 lovet det norske folk at Norge skulle bli et miljøfyrtårn, og at CO2-rensing på Mongstad skulle stå klart i 2014.

- Etter å ha hørt statsministeren her i dag, så forstår jeg at statsministeren tar forholdsvis lett på at renseanlegget er utsatt. Det er et lite tilbakeskritt for Stoltenberg, men et gigantisk tilbakeskritt for miljøet. Dette resulterer i at vi står med et gigantisk gasskraftverk uten rensing i ti år fremover.

- Bjørnetjeneste
- Vi har ikke stanset trinn to, men vi bruker noe lengre tid for både Statoil og Gassnova sier at vi får et bedre prosjekt hvis vi bruker noe lengre tid. Vi gjør oss en bjørnetjeneste hvis vi ikke tar oss tid på Mongstad. Vi skal utvikle en teknologi som hele verden vil bruke, svarte Jens Stoltenberg i spørretimen.

- Trinn 1, som skal gi verden ny og flott teknologi, er i rute. Så utsetter vi trinn 2 noe, sa Stoltenberg.

- Målet er at dette skal bli et prosjekt andre land har lyst å kopiere. Bruker vi dårlig tid blir dette et monument over en dårlig investering som ingen vil kopiere, sa Stoltenberg.

Statsministeren poengterte for Stortinget at Norge bygger verdens første CO2-renseanlegg på Mongstad, og at teknologisenteret som står klart i 2011 allerede er unikt i verden og trekker folk fra hele verden.

Glad for grønne løfter
Høyre-leder Erna Solberg sa at det mest alvorlige er at regjeringens miljøpolitikk hele tiden blir utsatt.

Jens Stoltenberg svarte med å si at regjeringen jobber på tre store områder med å skape et grønnere Norge.

- Det regjeringen har gjort er å trappe opp målsettingen og sagt at vi ikke bare skal oppfylle Kyoto-avtalen men overoppfylle Kyoto-avtalen med 10 prosent. Vi har sagt at vi skal redusere utslippene med 30 prosent innen 2020. Det tredje vi har sagt er at vi skal være karbonnøytrale. Det er tre store skjerpelser, og vi er i ferd med å oppfylle dette, sa Stoltenberg videre.

Erna Solberg sa til dette at svaret gledet henne, og at disse lovnadene vil være målbare for velgerne før neste valg.

Fire år etter fristen
1. mai slapp Jens Stoltenberg nyheten om at renseanlegget på Mongstad ikke blir ferdig før tidligst i 2018. Det er fire år etter tidsfristen som ble satt i 2006 da Statoil fikk lov å bygge gasskraftverk.

Frp-leder Siv Jensen ville blant annet ha svar på hvorfor Stoltenberg på sin blogg sier at regjeringen bruker 10 milliarder på Mongstad, mens Stortinget bare har bevilget 5 milliarder.

I sitt svar pekte Stoltenberg gjentatte ganger på at Frp var imot hele prosjektet og antydet at han fant det underlig at de nå var så opptatt av framdriftsplanen.

- Dere og Høyre fremmet et dokument 8-forslag om å si ja til konsesjon uten rensing, påpekte han.

- Mye tyder på at vi nå går fra månelanding til kræsjlanding. Det er regjeringens problem, ikke vårt problem, kvitterte Siv Jensen.

Blogget om kostnadsøkning
Hun pekte på at stortingsflertallet har gitt en rammebevilgning på 5,5 milliarder kroner, det hun kalte «en formidabel sum». - Så kan vi lese på statsministerens blogg at det skal brukes 10 milliarder kroner. Det er ikke en bagatellmessig økning, sa Jensen.

Stoltenberg svarte at 5,5 milliarder kroner er bevilgningsrammen de har fått til trinn 1, men at de vil be om mer penger til trinn 2 og at summen er 10 milliarder.

- Så må vi gå til Stortinget og spørre om de gir oss pengene. Jeg tror de gjør det, sa Stoltenberg.

Denne kommentaren fikk Siv Jensen til å humre.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året