*Nettavisen* Nyheter.

Statsministeren ringte de skredberørte

EVAKUERTE: Gunn Walstad Sogge og datteren Christina (11) forlot hjemmet sitt onsdag kveld. Foto: Lars Smisethjell (NTB scanpix)

- Hun ville vise sympati, sier ordføreren i Rauma.

De elleve som er evakuert fra skredområdet, fikk torsdag telefon fra statsminister Erna Solberg.

– Det er selvsagt veldig trasig, men det er imponerende hvor rolige de evakuerte er og hvor godt de takler situasjonen, sier Lars Olav Hustad, ordfører i Rauma kommune.

Både for ordføreren og innbyggerne i Åndalsnes har det siste døgnet vært svært hektisk. Det ligger an til at skred kan utløses fra fjellet Mannen i løpet av kort tid. Kun et regnskyll skal nå, ifølge geologene i Åknes/Tafjord Beredskap, være nok før et ras på opptil 120.000 kubikkmeter går.

– Akkurat nå er det rolig vær og ingen nedbør, men vi går bare og venter. Det er ikke så mye mer å gjøre akkurat nå, forteller Hustad til NTB.

Uttrykte medfølelse

De fastboende i nærheten av Mannen ble evakuert onsdag. Selv om bevegelsene i fjellet har vært små torsdag, var det fortsatt full beredskap torsdag kveld – og Jernbaneverket holdt fortsatt toglinjen, Raumabanen, stengt. Torsdag ettermiddag og kveld var det informasjonsmøte for beboerne i Åndalsnes.

– Møtet er nettopp ferdige. Klokka fem var det en innledning fra kommunens side, før politiet informerte om evakueringen og om at området blir avstengt. Så orienterte geologene om det faglige, før møtet ble avsluttet med en spørsmålsrunde.

Ifølge Hustad var det også et viktig møte i forkant av det større møtet

– Vi hadde et lukket møte for de 11 berørte. Det er ikke så enkelt å ta ordet i et større folkemøte. Vi passer ekstra på de berørte. I møtet med de berørte var i tillegg statsminister Erna Solberg inne på telefon.

– Statsministeren uttrykte sin største medfølelse med de berørte og sa at hun skjønner den vanskelige situasjonen de er i. Hun viste sympati, sier ordfører Hustad.

– Viktig med perspektiv

Ordføreren roser de berørte for å være rolige og balanserte, men legger til at det samme ikke er tilfelle for alle journalistene som ringer.

– Men jeg skjønner mekanismen, slår Hustad fast.

På spørsmål om rasfaren vies overdreven oppmerksomhet, svarer ordføreren i Rauma både ja og nei.

– Det er klart at for dem som er berørt, så er dette veldig alvorlig, men i en større sammenheng vil ikke dette være et stort skred.

Det varslede skredet ble først anslått til å utgjøre 40.000 kubikkmeter steinmasse, men senere anslag går ut på at det vil utgjøre 120.000 kubikkmeter. Det området i fjellet som før eller senere antas å utløse det største skredet, er derimot ikke berørt i denne omgang.

– Det er alvorlig nok nå, når jernbanelinjen må stenges og folk blir evakuert. Samtidig er det viktig å skille mellom det som skjer nå og det som kan skje. I fremtiden er det snakk om opp mot tre millioner kubikkmeter i et ras, nå er det maksimalt snakk om 120.000 kubikkmeter. Det er viktig med perspektiv for å balansere litt, sier ordfører Lars Olav Hustad til NTB.

Spørsmål om sprenging

Skredet kommer trolig snart, men det er fortsatt i det blå akkurat når det kommer, ifølge geologene i Åknes/Tafjord Beredskap. Ett av spørsmålene på folkemøtet var om skredet kunne fremskyndes med sprenging.

– Det er en del praktiske utfordringer dersom man skulle tenke på å sprenge ned steinmasser, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra ifølge Romsdals Budstikke.

Sprenging blir vurdert, men ustabile steinmasser gjør at geologene er skeptiske.

– Vi må sørge for at vi er sikre på hva vi gjør, så vi ikke gjør vondt verre, sa Blikra på folkemøtet. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.