RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsministeren spilte triangel

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den rødgrønne regjeringen lanserte onsdag kulturløftet 2 under særdeles umusikalsk blokkfløytespill fra pressen selv.

(SIDE2:) Tirsdag holdt kulturminister Trond Giske pressekonferanse der han la frem sitt politiske regnskap for det mye omtalte kulturløftet som den rødgrønne regjeringen la til bunn for valget i 2005.

LES MER HER:– Soleklart at jeg vil fortsette

Komplett oversikt over Kulturløftet II: Se nederst

Presse i utakt
Onsdag samlet han, statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og SP-leder Liv Signe Navarsete til pressekonferanse om kulturløftet 2, altså fortsettelsen på eneren. I en såkalt goodiebag hadde de rødgrønne samlet litt om det de mente de hadde fått til. Et stort løft for filmen representert ved Max Manus, feiring av festivaler ved Knut Hamsun-klassikeren «Markens grøde», det politiske regnskap, Giskes bok om mangfold og...en blokkfløyte.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Det siste vakte adskillig latter da Giske, som har en musikklærer til mor, sammen med Arve Tellefsen guidet de tilstedeværende gjennom en felles innsats for Griegs «Morgenstemning». Regjeringens ledere og SP-ledere ble utstyrt med triangler.

- Du må fortelle rytmen, sa en litt smånervøs Kristin Halvorsen, mens Giske spøkte med at de utgjorde «det gyldne triangel».

Årsaken til opptrinnet er at de rødgrønne nå i neste periode vil satse sterkt på å ruste kulturskolene for barn. Om de vinner valget, vil de bruke over to milliarder mer på kultur frem mot 2014 enn de har gjort til nå.

- For mitt parti vil eldreomsorg, sysselsetting og samferdsel fremdeles være viktigst, men at én prosent av statsbudsjettet skal brukes til kultur innen 2014 står fast, sa kulturministeren.

Mer til barn og eldre
Trond Giske oppsummerte «det nye kulturløftet» som en mer jevnlig geografisk fordeling av kultur.

I det ligger en ambisiøs satsing på kulturskoleplass til alle barn som ønsker det. I dag står 34.000 barn på venteliste for å få delta i kulturskolen. I tillegg kommer en sterkere satsing på bibliotekene, spesielt digitaliseringssiden siden det er den verdenen dagens unge vokser opp i. Også kultur for eldre skal prioriteres etter at den kulturelle spaserstokken er blitt en suksess.

Integrert i skolen
- I dag leverer foreldre ofte på SFO, så er det skole, så er det SFO og så er det å snu i døra for å delta på fritidsaktiviteter. Vi ønsker også å integrere kulturskolen med skolefritidsordningen og legge til rette for talentutvikling, sa Kristin Halvorsen.

I prinsippet måtte Trond Giske innrømme at kulturløftet 2 ikke inneholder direkte nye satsingsområder, men at det er en videreføring av det første løftet der man ønsker å vektlegge andre sider enn man hittil har fått til. Film, dans og musikk skal fremdeles prioriteres. I tillegg skal Teater-Norge rustes og en språkbank ta vare på det norske språket.

- Den viktigste grunnen til at vi har kultur som eget punkt i valgkampen er fordi vi mener kultur har en verdi i seg selv. Kultur gir oss identitet, integrering og næringspolitikk, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Dette er Kulturløftet 2

De rødgrønne står fast på at 1 prosent av statsbudsjett skal gå til kultur innen 2014. Hittil har dette betydd en økning de fire siste årene på to milliarder, men Trond Giske antar at det må legges ytterligere 2 milliarder oppå dette for å nå målet.

Kulturløftet 2 består av følgende 17 satsingsområder:

1. 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014
Økningen skal komme alle kunstformer og sjangre til del. Det skal tilstrebes en jevnere fylkesvis fordeling av kulturmidlene. Stortingsmeldinger og handlingsplaner fra perioden 2005-2009 skal følges opp. Vi vil styrke kulturforskningen.

2. Kulturskole for alle barn som ønsker det
Det skal gjennomføres et kulturskoleløft slik at alle barn som ønsker det får et kulturskoletilbud av god kvalitet til en rimelig pris. Dette skal sikres ved statlige stimuleringsmidler og en solid kommuneøkonomi. Utvikling av et mer omfattende kulturskoletilbud i tilknytning til SFO/skole skal utredes. Det skal være rom for ulik organisering av kulturskolen. Det skal legges til rette for synliggjøring av kulturskolen, og for talentutvikling.

3. Gi frivilligheten et løft
Satse 1 milliard på momskompensasjon for frivilligheten og sikre forutsigbare rammebetingelser gjennom Norsk Tipping og grasrotandelen. Gjøre det enklere for frivillige organisasjoner å skaffe egne inntekter. Vi vil samarbeide med de frivillige organisasjonene om inkludering og folkehelsearbeid. Det frivillige kulturlivet skal styrkes. Antall frivillighetssentraler skal økes vesentlig.

4. Styrke bibliotekene og norsk språk
Styrke bibliotekene som arenaer for leselyst, læring og kulturopplevelser. Bidra til et kvalitets- og kompetanseløft i bibliotekene gjennom utviklingstilskudd og modellbibliotek og bruk av ny teknologi. Innkjøpsordningene for litteratur skal styrkes. Etablere en norsk Språkbank. Sikre nynorsken gode kår. Gjøre 2010 til et nasjonalt leseår.

5. Støtte opp om den norske filmsuksessen
Målet er at Norge skal bli ledende i Norden på film, TV-drama og dokumentar, og at 25 % av kinomarkedet skal bestå av norske filmer. Norsk film skal hevde seg internasjonalt. Det skal satses på filmmiljøer i regionene. Målet er at kvinner skal inneha minst 40 % av nøkkelposisjonene i norsk film.

6. Satsing på norsk musikk i alle sjangre
Sikre et godt og variert konserttilbud over hele landet. Bidra til at det utgis mer norsk musikk. Støtteordningene for musikk skal styrkes og utvikles. Det skal etableres en digital innkjøpsordning som gjør musikk tilgjengelig via bibliotekene. Vi skal styrke orkestrene og ensemblene og fullføre etableringen av Nordnorsk Symfoniorkester. Styrke kor og korps, blant annet gjennom dirigentutvikling.

7. Satse på dans
Støtte opp om den positive utviklingen i norsk dans blant annet gjennom å styrke tilskuddsordningen for dans. Det skal satses på talentutvikling innen dansekunsten. Det skal være en bred satsing på mange ulike danseuttrykk over hele landet. Nasjonalballetten skal styrkes.

8. Et godt teater og operatilbud i hele landet
Vi vil sikre et godt teatertilbud, blant annet gjennom å styrke institusjonsteatrene, den frie scenekunsten og teaterfestivalene. Barne- og ungdomsteater og amatørteater skal få et løft. Region- og distriktsoperaene skal styrkes. Den Norske Opera skal ha internasjonal kvalitet og bidra til et operatilbud i hele landet.

9. Satse på arkitektur, billedkunst og kunsthåndverk
Styrke norsk arkitektur og stedsutvikling ved å følge opp den nasjonale handlingsplanen for arkitektur. Satse på billedkunst og kunsthåndverk blant annet gjennom å utvikle visningsarenaene. Styrke stipendordningene og legge særlig til rette for unge kunstnere. Det skal satses på kunst i offentlige rom.

10. Ta vare på norsk kulturarv
Styrke kulturformidlingen gjennom museene, blant annet ved digitalisering av kulturarven. Sørge for at folkemusikk, folkedans og håndverkstradisjonene har gode vilkår. Formidlingen av kirkekultur skal styrkes. Kultur skal stå sentralt i Grunnlovsjubileet 2014.

11. Kultur hele livet
Tredoble satsingen på den kulturelle spaserstokken og gjøre satsingen permanent. Styrke den kulturelle skolesekken og sette i gang et pilotprosjekt med et profesjonelt kulturtilbud i barnehagen. Innføre kulturkort for ungdom i alle fylker som ønsker det. Gi flere et tilbud om kultur på arbeidsplassen.

12. Sikre mangfold, likeverd og likestilling
Legge til rette for at kunst og kulturlivet gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet og følge opp erfaringer og tiltak fra Mangfoldsåret. Arbeide for likestilling på alle områder i kulturlivet. Motarbeide sjangersjåvinisme og sørge for likeverd mellom kunstformer og sjangre.

13. Samisk kultur
Samisk kultur skal bevares og videreutvikles. Gjennomføre et samisk kulturløft ved å øke kulturbevilgningen til Sametinget. Samisk språk skal styrkes.

14. Bedre kunstneres levekår
Vi vil bedre kunstneres levekår, med hovedvekt på inntektsvilkår og velferdsordninger. Forbedre stipendsystemet og støtte etableringen av en danse- og teaterallianse. Sikre kunstnernes rettigheter til egne åndsverk. På basis av dette bruke mulighetene som ny teknologi gir.

15. Øke den lokale kulturinnsatsen
Vi vil være pådrivere for lokal innsats på kulturområdet, blant annet gjennom fortsatt styrking av kommuneøkonomien. Sørge for gode kulturarenaer i hele landet, gjennom å øke bevilgingen til kulturbygg. Bidra til at kulturlovens forpliktelser følges opp. Desentralisere beslutninger og redusere byråkrati slik at mer penger går til aktivitet.

16. Internasjonal kultursatsing
Legge til rette for økt kulturutveksling mellom Norge og andre land. Det skal støttes opp om kulturarbeidet i nordområdene og om den norsk-russiske kultursamarbeidet. Kultur skal brukes aktivt i norgesprofilering.

17.Satse på næringsutvikling og kultureksport
Det skal stimuleres til kultur- og næringsprosjekter og økte private bidrag til kultur. Utvikle potensialet i koblingen mellom kultur, næring og reiseliv. Legge til rette for at flere kunstnere skal kunne leve av egen kunst. Det skal legges til rette for at mer av norsk kultur kan eksporteres til utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere