Den slovakiske gravejournalisten Jan Kuciak (27) og hans forlovende Martina Kusnirova (27) ble skutt ned og drept i et bestillingsdrap i fjor. Kuciak jobbet med en korrupsjonssak som angivelig kunne avdekke koblinger mellom den italienske mafiaen og den slovakiske regjeringen.

Dobbeltdrapet førte til en politisk krise i Slovakia, og endte med at statsministeren og flere ministre måtte gå.

Torsdag denne uken var det nøyaktig ett år siden Kuciak og hans forlovede ble drept i huset sitt i en landsby 50 kilometer utenfor hovedstaden Bratislava. Det tok hele fem dager før likene ble oppdaget.

Dobbeltdrapet er svært spesielt og har rystet Europa, ettersom det er en journalist som ble drept i et bestillingsdrap i et europeisk demokrati.

- Det som er spesielt med denne saken, er at vi fikk en virkelighet som ellers har vært litt lenger unna, mye nærmere oss. Dette skjedde i et land som er nære oss og som mange av oss har et forhold til. Slovakia er en del av Europa og en del av verden hvor drap på journalister normalt ikke har skjedd før, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, til Nettavisen.

- Det tror jeg var en vekker, at journalister kan bli drept på grunn av jobben de gjør i et demokratisk land og hvor det føles en usikkerhet om hvorvidt det er reell vilje hos myndighetene til å oppklare drapet, sier Jensen.

Begravet i brudekjolen

Drapet på Kuciaks forlovede skal ikke ha vært en del av bestillingen, og Kusnirova var sånn sett et tilfeldig offer. Kusnirova var imidlertid den første til å bli drept i parets bolig. Hun ble skutt i tinningen med et håndvåpen av type Luger 9mm, ifølge slovakiske medier.

Deretter ble gravejournalisten Kuciak drept med to skudd i brystet. Paret skulle gifte seg påfølgende vår. Kusnirova, som var arkeolog av yrke, ble begravet i brudekjolen sin.

Kuciak jobbet som gravejournalist for nettavisen Aktuality, og var ansett for å være en godt likt idealist.

Fire personer siktet

Ett år etter er det fortsatt uvisst hvem som sto bak bestillingsdrapet. Fire personer, én kvinne og tre menn, sitter varetektsfengslet i forbindelse med dobbeltdrapet.

Påtalemyndigheten sier tre av dem er mistenkt for overlagt drap. Men påtalemyndigheten jobber fortsatt med saken, og det er ikke satt noen dato for når det eventuelt blir tatt ut noen tiltaler.

Påtalemyndigheten omtaler de siktede personer kun med fornavn og forbokstaven på etternavnet. En ikke-navngitt påtaleansvarlig har uttalt at etterforskningen foreløpig peker i retning av at kvinnen omtalt som «Alena Z», bestilte drapet, mens det var mannen «Tomas Z» som faktisk gjennomførte det.

De to andre, «Miroslav M» og «Zoltan A», skal angivelig ha vært henholdsvis sjåfør og mellommann.

«Alena Z» skal ha jobbet som tolk for den slovakiske multimillionæren og forretningsmannen Marian Kocner (55), som skal ha vært i søkelyset til den nå avdøde gravejournalisten.

«Alena Z » (44) anklages av påtalemyndigheten for å ha betalt en tidligere politimann 50.000 euro for å drepe Kuciak. Men ingen journalister eller folk generelt i Slovakia tror at 44-åringen bestilte drapet, ifølge BBC.

Gravejournalisten Kuciak skrev artikler om en rekke temaer, som korrupte forretningsfolk i Slovakia, momssvindel og ikke minst det notoriske forbrytersyndikatet «Ndrangheta» (italiensk mafia) og deres angivelige koblinger til slovakiske politikere.

Kuciak skal imidlertid aldri ha skrevet ett eneste ord om «Alena Z».

Stadig flere journalister blir drept

En undersøkelse fra i fjor viser at stadig flere journalister blir drept av mafia og kriminelle bander. I løpet av de siste to årene har 30 journalister blitt drept av kriminelle organisasjoner, ifølge rapporten «Journalists: the bête noire of organised crime».

Norsk Redaktørforenings generalsekretær sier det hovedsakelig er enkeltland i Sør-Amerika, Afrika og Asia hvor det tradisjonelt er farlig å være journalist. Men Jensen erkjenner at pressefriheten er under press, også her i Europa.

- Tryggheten til journalister er under press, også i land som er en del av de alliansene og internasjonale organisasjonene som vi holder oss inne med, og som skal bidra til å beskytte frie meninger, sier Jensen og sikter til NATO-landet Tyrkia.

- Vi har altså et av verdens verste regimer når det gjelder pressefrihet som medlemsland i NATO. Det er ganske spesielt og det er all grunn til å reflektere over det. Tyrkia har fengslet godt over hundre journalister for ting som virker helt meningsløse, sier han.

- Hele poenget med NATO er å forsvare de nordatlantiske demokratiene og prinsippene de er bygget på. Og nå har vi et medlemsland som bryter med hele det grunnlaget, legger han til.

Tidslinje: Utlovet dusør på én million euro

Den engelskspråklige avisen The Slovak Spector har laget en tidslinje for høydepunkter for året som har gått siden dobbeltdrapet.

* Slovakiske avisforsider gikk i svart dagen etter at likene ble oppdaget av politiet 26. februar 2018. Daværende statsminister Robert Fico holdt en pressekonferanse samme dag, hvor han utlovte en dusør på én million euro for informasjon om dobbeltdrapet. Pengene lå i stabler på et bord foran statsministeren.

* Samme uke ble Kuciaks aller siste artikkel publisert i slovakiske medier. Artikkelen omhandlet nære forretningsforbindelser mellom den italienske mafiaen og statsministrenes nære medarbeider i regjeringskontoret.

* Samme dag trekker regjeringsmedlem Marek Madaric seg fra stillingen som kulturminister.

* I mars måned bli det avholdt flere minnemarkeringer for det drepte paret. Flere hundre mennesker deltar i begravelsen til Kusnirova. Dagen etter blir gravejournalisten begravet.

* Samme måned blir det avholdt massive protester flere steder i landet. I hovedstaden Bratislava er det mer enn 60.000 mennesker som deltaer. Demonstrantene krever en rettferdig etterforskning, samt avgangen til politisjefen Tibor Gaspar, innenriksminister Robert Kalinak og statsminister Robert Fico. Kravene blir gjentatt hver fredag i flere uker framover.

* I midten av mars måned kunngjør statsminister Fico overfor president Andrej Kiska at han går av. En uke senere blir Peter Pellegrini utnevnt som ny statsminister av president Kiska. Det blir også en rekke utskiftninger av ministre i regjeringen.

* I midten av april trekker innenriksminister Tomas Drucker seg, og blir erstattet av Denisa Sakova.


* To dager senere kunngjør den nye statsministeren at Tibor Gaspar går av som politisjef.

* I mai måned opplyser påtalemyndigheten at de har påvist utilstrekkelig arbeid under den første granskningen ved åstedet for dobbeltdrapet.

* I september gjennomfører politiet en rekke raid og arresterer åtte personer i tilknytning til dobbeltdrapet. I oktober blir fire personer siktet i saken. Det blir også gjort kjent at det ble utbetalt 70.000 euro for bestillingsdrapet. Pengene ble utbetalt i 500-eurosdeler som var pakket inn i servietter.

* Prisen skal opprinnelig ha vært 50.000 euro for dobbeltdrapet, men de antatte gjerningspersonene skal ha bedt om ytterligere 20.000 euro, ettersom drapet fikk såpass mye publisitet.

* I oktober hevder én av de fire siktende i saken at bestillingen på drapet kom fra forretningsmannen Marian Kocner, som tidligere skal ha fremmet drapstrusler mot gravejournalisten Kuciak.

* På ettårsdagen for dobbeltdrapet, torsdag denne uken, ble det avholdt en minnemarkering i Bratislavas gater for den drepte journalisten og hans forlovede. Over 30.000 mennesker skal ha deltatt. Flere personer, inkludert familiemedlemmer holdt appeller. Det ble blant annet hevdet at dobbeltdrapet var Slovakias variant av amerikanernes «9/11».

Kilder: BBC, The Slovak Spector, NTB.