Gå til sidens hovedinnhold

Statsråden har vært taus om Telenor-beskyldninger. Nå krever Frp svar

- Vi ønsker å få klarhet i om Telenor har delt telefondata med myndighetene i Myanmar, sier Frps Himanshu Gulati.

Telenor har fått massiv kritikk fra flere hold etter at selskapet besluttet å selge sin virksomhet i Myanmar i sommer. Telenor Myanmar ble solgt for 900 millioner kroner til det omstridte, svartelistede selskapet M1 Group, som angivelig samarbeider med juntaen i Myanmar.

Aktivister frykter at sensitiv brukerdata om Telenors kunder i Myanmar vil bli overlevert til juntaen straks salget får regulatorisk godkjennelse av myndighetene i Myanmar. Først da vil Telenors brukerdata i Myanmar bli gjort tilgjengelig for de nye omstridte eierne.

Les mer om bakgrunnen her

Myanmarske sivilsamfunnsorganisasjoner mener juntaen kan misbruke dataen til å avsløre og pågripe menneskerettsforkjempere i Myanmar.

Allerede i sommer skrev danske Danwatch, som bedriver undersøkende journalistikk, at Telenor var blitt tvunget til å gi militærjuntaen tilgang til brukerdata som adresse og anropshistorikk. Den gang ville ikke Telenor uttale seg om påstandene av hensyn til sikkerheten til sine lokalt ansatte.

Nok en gang fremmes det sterke beskyldninger om at sensitiv brukerdata fra Telenor Myanmar kan allerede ha havnet i klørne til juntaen. Anklagene fremmes av en tidligere myanmarsk minister som flyttet i eksil til USA etter militærkuppet 1. februar.

Den norske stat er hovedaksjonær i Telenor med en eierandel på 53,97 prosent, ifølge Telenors årsrapport 2020. Det er Nærings- og fiskeridepartementet med ansvarlig statsråd Iselin Nybø (V) som forvalter dette eierskapet.

Les også: Solgte mobilselskap til milliardær på «dirty list». Norge får brutal kritikk

Krever svar: - Gir grunn til bekymring

Næringsminister Iselin Nybø har foreløpig forholdt seg taus om det omstridte Telenor-salget.

Nettavisen har vært i kontakt med Næringsdepartementet tirsdag kveld, som opplyser om at de kommer med et tilsvar på saken i løpet av onsdag.

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) stiller nå et skriftlig spørsmål til næringsministeren og krever at hun kommer på banen.

- Vi har en forsiktig tilnærming til denne saken, men det vi har hørt av anklager fra en tidligere myanmarsk minister og myanmarske menneskerettsorganisasjoner, gir grunn til bekymring. Det vi ønsker å få klarhet i, er hvorvidt Telenor Myanmar har delt telefon- og dataopplysninger om sine kunder med myndighetene i Myanmar, sier Gulati til Nettavisen.

- Det er utvilsomt en komplisert situasjon i et komplisert land for øyeblikket. Men vi blir bekymret når det kommer anklager om at et statlig eid norsk selskap skal ha delt teledata med myndighetene. Vi sitter på begrenset informasjon på Stortinget, og vil derfor få klarhet i hva næringsministeren vet og hva hun foretar seg i saken, og sørger for at alt skjer etter boka, sier Gulati som sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) har også stilt et skriftlig spørsmål til næringsministeren om det omstridte Telenor-salget.

«Har regjeringen ved næringsministeren, som majoritetseier, stilt krav til Telenor i forbindelse med salget av virksomheten i Myanmar, og hvis ikke, vil hun foreta seg noe i saken?» spør Bjørnstad.

Begge spørsmålene er fortsatt til behandling i departementet.

Les også: Høyre-profil: - Telenor-salget kan sette menneskeliv i fare

- Sensitiv teledata har blitt delt

Htin Linn Aung var tidligere kommunikasjons-, informasjons- og teknologiminister for den folkevalgte enhetsregjeringen i Myanmar rett før militærkuppet 1. februar i år. Det er han som bringer de siste anklagene rettet mot Telenor.

- Vi har dessverre indikasjoner på at sensitiv teledata har blitt delt med de korrupte ekstremistene som står bak kuppet i Myanmar. Vi har også grunn til å tro at arrestasjoner har blitt gjennomført som følge av dette. Og 7000 mennesker har blitt arrestert så langt, sier Htin Linn Aung i en uttalelse.

Rundt tusen mennesker har blitt drept siden militæret kuppet makten for et drøyt halvår siden.

Se videouttalelsen til Aung her:

- Jeg oppfordrer nå Telenor til å avsløre for offentligheten hvorvidt denne typen data har blitt delt med ekstremistene. Folk og deres kunder burde har rett til å få vite det og kunne ta nødvendige forholdsregler, avslutter han.

Telenor vil verken avkrefte eller bekrefte

Nettavisen har konfrontert Telenor med de siste beskyldningene som fremmes, men selskapet vil verken avkrefte eller bekrefte hvorvidt brukerdata allerede har havnet i juntaens hender.

- I Telenor ønsker vi å være så åpne som mulig i enhver situasjon og vi delte informasjon om myndighetspålegg i Myanmar frem til 14. februar i år. Etter dette kunne vi ikke lenger dele slik informasjon av hensyn til sikkerheten til våre ansatte, skriver informasjonssjef i Telenor, Tormod Sandstø, i en e-post til Nettavisen.

- Det er kjent at militæret i Myanmar krever at Telenor skrur på overvåkningsutstyr som er underlagt sanksjoner i Norge og EU. Det ville være et brudd på våre verdier og uakseptabelt for oss. Situasjonen gjør det derfor umulig for oss å bli i landet, og vi har derfor besluttet å selge virksomheten. Salget venter nå på regulatorisk godkjennelse, skriver Sandstø.

Les også: Avsatt minister med sterk appell til Norge og Telenor: - Vi stolte på dere

Det er foreløpig uvisst når den regulatoriske godkjennelsen vil foreligge. Inntil da er det Telenor som drifter selskapet og sitter på brukerdataene til sine 18 millioner abonnenter i Myanmar.

Eksperter Nettavisen har snakket med tidligere, sier at militærjuntaen kan misbruke mobildataen til Telenor Myanmar på enkelt vis til å kartlegge nettverk og bevegelser til regimekritikerne, og dermed nøste opp i hele opposisjonen og potensielt sette menneskeliv i fare.

Les også: Behandler klage mot Telenor: - Dette kan ende med mekling

Behandler klage mot Telenor

Mandag denne uken ble det også kjent at OECDs kontaktpunkt i Norge skal behandle en klage på Telenors Myanmar-salg.

Det er SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations) som på vegne av 474 sivilsamfunnsorganisasjoner i Myanmar har levert en klage på Telenor til Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv i juli måned.

- Dette betyr bare at vi vil behandle den klagen som foreligger fra SOMO. Dette er ikke en rettslig prosess. Dette er en prosess som har å gjøre med retningslinjene OECD har for ansvarlig næringsliv, hvor partene i første omgang møtes til dialog eller eventuelt mekling for å finne en løsning på de spørsmålene som er reist. Hva det vil bringe videre, er uklart, uttalte leder for Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, Frode Elgesem, til Nettavisen på mandag.

Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv skriver at «klagerne påstår at Telenor ikke har opptrådt i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper når det gjelder risikobaserte aktsomhetsvurderinger, interessentdialog og åpenhet i forbindelse Telenors uttrekk fra Myanmar».

Det er blitt fremmet påstander i media om at salget settes på vent mens klagen behandles, men utfra det Nettavisen erfarer, vil selskapet overføres til de nye eieren straks den regulatoriske godkjennelsen foreligger.