RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde gratulerer Carl I. Hagen på hans 70 års dag i Oslo rådhus.
Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde gratulerer Carl I. Hagen på hans 70 års dag i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde nektet å dra til Iran i hijab

Sist oppdatert:
- Jeg er veldig stolt av deg, sier ektemannen Christian Tybring-Gjedde (Frp) om sin kone, statssekretær Ingvil Smines.

Stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde har lagt ut en Facebook-oppdatering hvor han skriver at han er stolt av sin kone fordi hun nekter å dra til Iran på jobb, hvor hun må gå med hijab.

- Det står stor respekt av ditt valg. Jeg er veldig stolt av deg.

Tybring-Gjedde forteller at kona som er  statssekretær i Olje- og energidepartementet nekter å reise til Iran.

- Aksepterer ikke kravet

- Hun aksepterer ikke vertskapets krav om at hun må ikle seg det kvinneundertrykkende plagget hijab. Ingvil står opp for alle kvinner og er en sann kvinnesakskvinne, skriver ektemannen.

Ingvil Smines Tybring‐Gjedde er statssekretær i Olje- og energidepartementet. Her er hun sammen med tidligere statsråd Tord Lien.

Christian Tybring-Gjedde mener langt flere burde slått hardere tilbake mot bruken av hijab:

- Kanskje på tide at norske selverklærte «kvinneaktivister» slutter å fokusere på seg selv og heller bryr seg om de stadige flere muslimske kvinnene som er fratatt sin selvstendighet og tvunget til å underordne seg mannen.

Dette kan vi ikke lukke øynene for, mener han:

- Disse kvinnene bor i våre nabolag men «kvinneforkjemperne» lukker øynene og later som ingenting. Det passer tydeligvis ikke inn i deres politiske agenda.

- Ideologisk umulig å ikle meg hijab
Ifølge rights.no, som omtalte saken først, var det i begynnelsen av desember i fjor at Tybring-Gjedde ble forelagt et oppdrag om å reise til Teheran for å fremme norske interesser.

Tybring-Gjedde skal ifølge rights.no ha argumentert som følgende:

- Som feminist gjennom oppveksten og hele mitt voksne liv, er det ideologisk helt umulig for meg å ikle meg dette plagget.

Hege Storhaug, informasjonsansvarlig i HRS, skriver følgende:

- Man må kunne si at dette er en noe mer prinsipiell, solidarisk og feministisk holdning enn hva vi så fra Teheran i helgen, der Sveriges «feministiske regjering» ikledde seg både hijab og vid kåpe og passet på ikke å håndhilse på presidenten og despoten Rouhani. Sveriges regjering har således mye å lære av Norge – da både av våre sjakkspillere som boikotter sjakk-VM i Iran, og nå også statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Noen forstår åpenbart mer enn andre hva likestilling betyr i praksis, skriver Storhaug.

Svensk minister med sjal

En stor svensk næringslivsdelegasjon, ledet av handelsminister Ann Linde, besøkte nylig Iran.

Ifølge Expressen var det 11 kvinner i det svenske reisefølget, og alle brukte sjal «nesten hele tiden».

Ann Lindes bruk av sjal har skapt furore i Sverige.

Bildet av Linde, iført sjal under et møte i Iran, vekker enorm kritikk i hjemlandet, og har fått  internasjonal oppmerksomhet. Hun forklarer bruken av sjal ved at hun ønsket å respektere iransk lov så lenge hun var i landet.

I Iran er kvinner lovpålagt å bære sjal. Hvis du lar det ligge, kan du bli straffet med fengselsstraff eller piskeslag.

Nettopp derfor mener kritikere av Lindes valg at hun burde markert avstand:

- Sjalet er et symbol på undertrykkelsen av kvinner i Iran. Det er veldig uheldig at de svenske ministrene som vises på bildene er tildekt, sier Jan Björklund til Aftonbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere