RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm, NTB Pluss (SCANPIX)

Statsstøtte for å risikere livet

Frilansjournalisten Pål Refsdal dro på livsfarlig oppdrag i Afghanistan med penger fra NRK og staten.

Novemberfilms Pål Refsdal må åpenbart være en tøffing. De siste ti årene har han jevnlig besøkt krigsområder og blitt beskutt og angrepet med håndgranat flere ganger.

Likevel velger han altså på nytt å dra til et livsfarlig område. Kunarprovinsen i Afghanistan er svært utilgjengelig, og så godt som alle de 400.000 innbyggerne er idologisk tilknyttet militante grupper, sier en afghansk ekspert til Aftenposten.

Den norske ambassaden i Kabul advarte Refsdal mot å reise: - Han ble sterkt frarådet å dra inn i området, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til avisen.

Det står selvsagt en frilansjournalist fritt å risikere sitt eget liv og det er fortjenestefullt at noen tør å ta personlig risiko for å rapportere fra et av verdens farligste områder.

Derimot er det høyst tvilsomt at NRK bruker 40.000 kroner av egne penger på å sende en frilansjournalist inn i et område de aldri ville sendt egne folk til. I andre bransjer ville fagforeningene rast hvis arbeidsgiver hadde «outsourcet» slike høyrisikoppdrag til vikarer eller innleide løsmedarbeidere.

NRK innrømmer at de visste om faremomentene: - Det ble vurdert som veldig risikabelt, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til Aftenposten.

NRK sendte riktignok over sine egne sikkerhetsregler og anbefalte at de ble fulgt. Det smaker av ansvarsfraskrivelse, og det er en lykke at ikke kidnappingen endte på en tragisk måte.

Hendelsen er nok en vekker for Norsk Filminstutt også, som har bevilget 1,2 millioner kroner til prosjektet. Filminstuttet er et statlig forvaltningsorgan underlagt Kulturdepartementet. Hvordan de forsvarer bruk av statlige millioner til å sende folk inn i livsfarlige områder, vet vi ikke. De nekter å kommentere saken og henviser til sine nettsider hvor det ikke står noe som helst om den vurderingen.

Kidnappingen av Pål Refsdal endte bra, men det er på tross av - og ikke på grunn av - NRKs og Norsk Filminstitutts handlinger. Den moralske testen er om de ville sendt sine egne ansatte inn i krigssonen. Hvis svaret er nei, foreslår jeg at de tenker seg om før de neste gang gir statlige bidrag til frilansoppdrag som trosser UDs anbefalinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere