Stavanger Aftenblad oppfordrer på lederplass statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til å finne en ny olje- og energiminister.

Avisa påpeker at Støres regjering har sittet med makten i over 100 dager og at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) i denne perioden ikke har vært i Stortingets muntlige spørretime en eneste gang for å svare på spørsmål fra opposisjonen.

Les også: Advarer mot slike strøm-avtaler: - Høres ut som ren svindel

- Manglende kunnskap

- Dette til tross for at landet nå opplever en alvorlig strømkrise, skriver avisa, som omtaler Persen som en «uerfaren rikspolitiker med klart manglende kunnskap og innsikt i fagfeltene».

- En fagstatsråd skal alltid være i stand til å svare på spørsmål og forsvare regjeringens politikk innen sitt eget politikkområde, heter det videre i lederkommentaren.

- Vi har ikke lyst til å gå etter en fersk statsråd som knapt har satt seg i stolen, men dette er for viktig til at vi kan la være, sier debattredaktør Solveig Grødem Sandelson i Stavanger Aftenblad når Nettavisen ber avisa utdype.

Gunnar Stavrum: Regjeringens huggesetabbe

Skriver at Støre gjorde en tabbe

På lederplass hevder avisa at Støre rett og slett gjorde en tabbe da han utnevnte Marte Mjøs Persen til olje- og energiminister mens den langt mer erfarne Espen Barth Eide fikk Klima- og miljødepartementet. Sandelson mener det er urimelig at en politiker som er fersk på riksplan skal håndtere en så tung oppgave som strømkrisen.

- Svarene om strømkrisen blir for ulne, og det er vanskelig å forstå hva regjeringen vil gjøre. Samtidig er dette en krise som er altoverskyggende for folk flest, sier Sandelson. Hun tror Støre hadde en tanke om at Barth Eide fikk Klima- og miljødepartementet for å understreke betydningen av dette fagområdet, men at strømkrisen tok regjeringen på senga.

På spørsmål om hvor det har sviktet, peker Sandelson blant annet på det hun kaller olje- og energiministerens nølende svar på TV 2 fredag.

- Her klarte hun ikke å gi gode svar om nivået på strømstøtten og ikke på hva staten skal bruke resten av de enorme ekstrainntektene på.

Olje- og energidepartementet svarer mandag slik på kritikken:

- Statsråden har ingen kommentar til dette.

Les også: Vil gi 500.000 nordmenn mye høyere strøm-regning: - Tonedøvt