Gå til sidens hovedinnhold

Stavridis: 15.000 soldater bør bli værende i Afghanistan

Washington (NTB-AFP): 15.000 NATO-soldater bør bli værende igjen i Afghanistan etter 2014, mener forsvarsalliansens nylig avtroppede øverstkommanderende, admiral James Stavridis.

Stavridis mener at det er på høy tid å avgjøre hvilket framtidig nærvær USA og NATO ser for seg i Afghanistan, for å møte propagandaen fra Taliban som hevder at utenlandske soldater nå flykter fra landet.

Stavridis mener selv at 15.000 NATO-soldater bør bli værende igjen i Afghanistan når dagens rundt 100.000 NATO-soldater pakker sammen neste år. Norge har for tiden rundt 190 soldater i Afghanistan.

- Jeg mener at det er riktig å la 9.000 amerikanske og 6.000 allierte soldater, til sammen 15.000, bli værende for trene opp og veilede de 350.000 soldatene i den afghanske hæren, skriver den amerikanske admiralen i tidsskriftet Foreign Policy.

- I stedet for å vente i månedsvis, bør vi nå fatte en beslutning og offentliggjøre hva vi forplikter oss til, skriver Stavridis.

Amerikanske tjenestemenn har tidligere antydet at det kan bli aktuelt å la mellom 8.000 og 12.000 soldater bli værende igjen i Afghanistan, men forhandlingene med regimet i Kabul om en sikkerhetsavtale har gått tregt og Det hvite hus har derfor snakket om en «null-løsning» der alle soldater hentes hjem. (©NTB)

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra