Gå til sidens hovedinnhold

Stefan Löfven går av: - En alvorlig politisk situasjon

Sveriges statsminister Stefan Löfven ber om avløsning - og hamret løs på Vänsterpartiet.

Video: Löfven med klar beskjed til Vänsterpartiet:

OSLO (Nettavisen): Sveriges statsminister kaster kortene og ber lederen for Sveriges riksdag finne en statsminister de kan stille seg bak.

I mellomtiden fortsetter Löfvens mindretallsregjering å styre landet.

På en pressekonferanse mandag fortalte Stefan Löfven (Socialdemokraterna) hva han har bestemt seg for. Det blir ikke skrevet ut nyvalg. I stedet spiller han ballen over til lederen for Sveriges riksdag, talmannen.

På veien leverte han ramsalt kritikk av Vänsterpartiet, som støttet mistillitsforslaget fra Sverigedemokraterna og dermed spente bein for regjeringen.

- Det er ingen tvil om at Vänsterpartiets opptreden har ledet til dagens vanskelige situasjon. De stemte mot regjeringen uten å ha et regjeringsalternativ, sa Löfven.

Löfven, som fikk mistillitsvotum mot seg 21. juni, sier det ikke er hensiktsmessig å skrive ut nyvalg bare ett år før ordinært valg. Han uttrykker samtidig tvil om det finnes et regjeringsalternativ på høyresiden.

- Nå får talmannen finne ut hvordan mulighetene er, sa Löfven mandag da han varslet at han ber om avløsning.

Les også: Sverigedemokraternas leder sier han er klar til å ta ansvar

Lover raskere avklaring

Talmann Andreas Norén sier til Sveriges Television at det skal gå raskere å finne ut av regjeringsalternativene denne gangen. Etter valget i 2018 tok det 134 dager før riksdagen kunne stemme fram Löfven-regjeringen.

- Sverige befinner seg i en svært alvorlig politisk og parlamentarisk situasjon, innledet Löfven på pressekonferansen og fortsatte å snakke om hva samarbeidsregjeringen har oppnådd.

- Fortsetter å styre riket

- Med ett år igjen til ordinært valg, er et ekstravalg ikke det som er best. Derfor har jeg bedt talmannen om å bli avløst som statsminister. Regjeringen fortsetter å styre riket videre inntil videre, sa Löfven.

- Min vurdering er at svenskene ikke vil ha et ekstravalg nå, sa Löfven.

Tror ikke Moderaterna vil lykkes

- Jeg står til rådighet for å lede en regjering som riksdagen kan tolerere, sa Löfven. Han gjorde det klart at han ikke har tro på at Moderaterna vil klare å danne regjering og understreket at det er tvil om det finnes grunnlag for en konservativ regjering.

Det var SVT som først meldte at Löfven går av og at det går mot talmannrunder, altså ikke nyvalg. Hadde Löfven valgt å skrive ut nyvalg, måtte svenske velgere likevel ha vendt tilbake til valgurnene om et år.

Löfven hadde valget mellom å gå til riksdagens talman eller skrive ut nyvalg.

Les også: Löfven kan ikke regne med støtte fra Liberalerna

Löfven var ikke fristet til å skrive ut nyvalg, vel vitende om at ytterpartiene ligger an til å styrke seg. Når han nå går av, spiller han ballen over til Riksdagens president, eller talmann som det kalles i Sverige.

Jakten på 175

Nå ligger ballen hos riksdagspresident Andreas Norlén. Han skal høre med partilederne hvem som kan samle sammen støtte til et regjeringsalternativ.

Det magiske tallet er 175. Det er hvor mange mandater en ny regjering må få støtte fra, og utgjør like over halvparten av Riksdagens 349 mandater. 181 stemte for mistillit mot Löfvens regjering.

Norlén har fire sjanser. Dersom alle fire statsministerkandidatene han drar opp av hatten får flertallet mot seg, må det holdes nyvalg innen tre måneder.

Det er ingen grense for hvor lenge Norlén kan leke stolleken i håp om å finne et styringsdyktig flertall. Men Norlén har sagt at det i så fall skal gjøres så fort som mulig.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk mandag 28. juni

Les også: Regjeringskoalisjonen i Polen har mistet majoriteten i nasjonalforsamlingen

Les også: Uenighet om økning i sosiale ulikheter: - Venstresiden har som mål å bekjempe rikdom