Gå til sidens hovedinnhold

Stefan Löfven: - Må finne løsninger som ikke sender Sverige i en politisk krise

Sveriges statsminister kommer med kompromissforslag for å redde regjeringen.

Striden som kan felle den svenske regjeringen handler om det omstridte spørsmålet om frislipp av leiepriser i nybygde boliger, og Löfven hasteinnkalte derfor til en pressekonferanse søndag.

- Sverige er i en alvorlig situasjon. Vi er i en helsekrise med pandemien, men også i en økonomisk krise. Pandemien fortsetter å prege oss alle. Vårt land behøver derfor ikke å bli satt i en politisk krise. Regjeringens har sendt ut et kompromissforslag om leiepriser, og derfor har man invitert partene til dialog, sa Löfven innledningsvis.

- Partene i boligmarkedet kan forhandle til og med 1. september. Derfor får partene i boligmarkedet en mulighet for å sammen finne en løsning. Vi er enig i om at vi må finne løsninger som ikke sender Sverige i en politisk krise, sa han videre.

Hvis partene blir enige, vil regjeringen legge seg på samme linje.

Det er regjeringens arbeid med et forslag om leieprisene som har fått Vänsterpartiet til å trekke sin støtte til regjeringen. I utgangspunktet er det dermed flertall for et mistillitsforslag som Riksdagen skal stemme over mandag.

- Politiske reformer

Centerpartiets leder Annie Lööf var opptatt av at man må finne løsninger.

- En uredelig allianse har gått sammen. De har handlet uten ansvar, til og med under en pandemi med et valg som ligger bare et år frem i tid. Vi trenger politikere som tar ansvar og legger frem løsninger, sa Lööf.

- Vi har fått til viktige politiske reformer. Vi må gjøre mer for leiemarkedet, og derfor trenger vi reformer for å forbedre det svenske boligmarkedet, sa hun videre.

Lööf understreket at forslaget som har blitt lagt frem, ikke skal sørge for at leieprisene blir høyere for leietakerne i.

Kompromissforslag

Den svenske regjeringen og støttepartiene har kommet fram til et kompromissforslag om leiepriser som de håper kan redde regjeringen, ifølge SVT. Etter det kringkasteren erfarer, er det dette forslaget som skal presenteres på pressekonferansen med statsminister Stefan Löfven og Centerpartiets leder Annie Lööf klokken 11.

Les også: Löfven slår tilbake etter den svenske regjeringskrisen: - Ikke ansvarsfullt

Forslaget går angivelig ut på at partene i boligmarkedet skal få forhandle for å komme fram til en løsning på det omstridte spørsmålet om fastsettelse av leiepriser.

Mistillit

Den svenske regjeringen risikerer å bli felt av et mistillitsforslag mandag. Regjeringen har uttrykt håp om å avverge krisen, og har i helgen sittet i intense politiske samtaler. Et flertall i Riksdagen bestående av borgerlige Moderaterna og Kristdemokraterna, samt Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna, har varslet at de vil stemme for.

Dersom regjeringen felles mandag, får Sverige en overgangsregjering. I søndagens regjeringsmøte skal det fattes beslutninger i flere spørsmål som en overgangsregjering ikke kan avgjøre, ifølge kringkasteren.

- Det skal et mirakel til for at Stefan Löfven skal klare seg gjennom dette, sier SVTs innenrikspolitiske kommentator Mats Knutson.

Regulering av leieboligmarkedet

Striden som kan felle Löfven står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag fra regjeringen går inn for fri fastsettelse av husleie. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Dersom det vedtas mistillit mot Löfven, kan han be om å trekke seg umiddelbart eller å kunngjøre nyvalg innen én uke. Et eventuelt nyvalg må avholdes innen tre måneder. Riksdagsvalget til neste år blir uansett holdt som planlagt.

- Dette er en veldig, veldig alvorlig situasjon. Vi er midt i en pandemi og den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig, sier finansminister Magdalena Andersson.

- Det siste Sverige trenger, er å også ha en politisk krise. Alle som nå er i forskjellige ansvarlige og ledende posisjoner, bør ta et skritt tilbake og tenke på «hvordan kan vi nå handle på den beste måten for landet vårt», fortsetter hun.