Gå til sidens hovedinnhold

Stefan Löfven på Utøya: - Det er sterke følelser

Sveriges statsminister la ned blomster på Utøya og snakket om kampen mot hatet.

- Det er sterke følelser, men sterkt å se hvordan AUF har vendt denne tragedien til en framtidstro, sa Stefan Löfven, Sveriges statsminister og leder for Socialdemokraterna, under et besøk på Utøya onsdag, dagen før tiårsdagen for 22. juli-terroren og massakren på 69 mennesker på AUFs sommerleir.

Löfven har avbrutt ferien og tatt turen til Norge for å delta på flere minnearrangementer. Han ble ønsket velkommen til Utøya av AUF-leder Astrid Hoem og Ap-leder Jonas Gahr Støre. De tre oppsøkte noen av åstedene på øya, og de la ned blomster i Lysningen, et minnesmerke for de 69 drepte.

- Må påtale hatet

- Når vi nå sier at vi aldri skal glemme må vi også leve opp til det løftet. Vi må påtale at det hatet som høyreekstremismen sprer, det skal vi møte i ord og handling, sa Löfven under et pressetreff etter befaringen.

Les også: PST om dagens høyreekstremister: - En potent terrortrussel

- Det har vært beintøft

- I de siste årene har vi gjenreist Utøya. Det har vært en jobb som har vært beintøff, men som har vært nødvendig, sa AUF-leder Astrid Hoem.

- Det gjør vondt og det kan være vanskelig å snakke om, men vi er nødt til å stå i de vanskelige samtalene. For stillheten er farligere enn hatet, sa Hoem videre.

- De siste ti årene har språket blitt dysset ned. Nå må vi snakke sant om det som har skjedd. Dette var ikke en tilfeldig katastrofe. Det var et målrettet politisk terrorangrep, drevet fram av høyreekstremt tankegods og hat, et hat mot Arbeiderpartiet og AUF, sa Hoem videre etter at hun hadde tatt med Löfven og Støre på en omvisning på øya.

Les også: Støttegruppa ti år etter 22. juli: - I år har det skjedd en endring

Les også

Ti år siden 22.juli: - Han ville ikke skyte for å skade, men for å drepe

- Det er en selvfølge for meg. Norsk og svensk arbeiderbevegelse står hverandre svært nær, sa Löfven om besøket til NTB kort tid etter at han gikk i land.

Minnemarkeringen 21. juli var kun for en begrenset gruppe gjester, alle knyttet til Arbeiderpartiet, AUF og arbeiderbevegelsen internasjonalt.

Les også: Minneseremonien i Spektrum for 22. juli åpnes for publikum

Panelsamtale med Erna Solberg

Löfven skal senere på dagen også delta på en panelsamtale i Oslo om 22. juli med statsminister Erna Solberg (H). Her deltar også Clifford Chanin fra 911 Memorial Museum i New York.

Les også: Høyreekstrem trend bekymrer PST-sjefen - ti år etter 22. juli

På kvelden 21. juli deltar Löfven, Støre og Hoem på et partiarrangement i Samfunnssalen i Oslo sentrum. Her er temaet «10 år er gått – hva nå?». Her vil det også være samtaler med overlevende og etterlatte, nåværende og tidligere AUF-topper og andre. Også lederen for de svenske sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon, SSU, vil holde en appell.

Les også: Forfatter: – Barna må få være med i samtalen om 22. juli

Torsdag: 77 slag med rådhusklokkene

Hovedprogrammet for å markere at det er ti år siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya finner sted på selve årsdagen, torsdag. Her vil det være større arrangement begge steder, og lokale markeringer over hele landet. På hovedarrangementene vil også representanter for kongefamilien og Jens Stoltenberg delta. Kollektivtransport og annet i Oslo vil stanse opp klokka 19 og rådhusklokkene vil slå 77 slag.

Les også: 22. juli-rettssaken oppsummert