RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven ligger ifølge meningsmålingene an til å bli ny statsminister i Sverige etter valget 14. september.
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven ligger ifølge meningsmålingene an til å bli ny statsminister i Sverige etter valget 14. september. Foto: Adam Ihse (NTB scanpix)

Stefan Löfven styrer mot valgseier i Sverige

Meningsmålingene er klare.

De borgerlige partilederne jaktet på usikre velgere i Malmö, Göteborg og Stockholm lørdag. Men ifølge målingene blir sosialdemokraten Stefan Löfven ny statsminister.

På Sergels torg i hjertet av Stockholm deler Ulla Sjöberg ut valgmateriale i Socialdemokraternas valgbod. Mange er innom «dagen før dagen».

Sjöberg har kjent Socialdemokraternas frontfigur Stefan Löfven i 15 år. Hun er faktisk leder i hans lokale partilag i Norrmalm i Stockholm.

– Jeg er sjefens sjef, sier hun med et smil til NTB.

– Hans kone sitter i styret i lokallaget.

Alt tyder på at sossarna får mest å juble for søndag.

Etter at den borgerlige alliansen nylig knappet inn på de rødgrønnes forsprang, har gapet igjen økt noe de siste par dagene. Nå er gapet mellom blokkene 5-7 prosentpoeng, ifølge ferske målinger.

Fakta: Fakta om partiene i Riksdagen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Oversikten viser antall mandater i Riksdagen 2010-2014 og oppslutning ved forrige valg.

* Socialdemokraterna (S): 112 mandater. 30,9 prosent

* Moderaterna (M): 107 mandater. 30,0 prosent

* Miljöpartiet (MP): 25 mandater. 7,2 prosent

* Folkpartiet (FP): 24 mandater. 7,1 prosent

* Centerpartiet (C): 23 mandater. 6,6 prosent

* Sverigedemokraterna (SD): 20 mandater. 5,7 prosent

* Vänsterpartiet (V): 19 mandater. 5,6 prosent.

* Kristdemokraterna (KD): 19 mandater. 5,6 prosent

Fra gulvet

Det betyr etter alt å dømme at Stefan Löfven blir Sveriges neste statsminister.

Mange har kritisert partilederen for å mangle karisma og parlamentarisk erfaring. Fra valgkampen vil han ikke minst bli husket for sin bryske og klossete avvisning av Centerns leder Annie Lööf i en TV-debatt.

Samtidig tror partifellen Ulla Sjöberg at mange opplever Löfven som stabil, trygg og ærlig. Som tidligere leder i fagforbundet IF Metall har han også troverdighet som en mann av folket, mener hun.

– Han har erfaring som verken våre eller de andre partienes tidligere ledere har hatt, nemlig at han kommer fra et stort fagforbund, sier Sjöberg.

– Han har hatt omgang med toppene i næringslivet og sett ulike problemer fra gulvet. Det tror jeg er en bra kompetanse vi som parti har veldig stor nytte av.

Mot seier med bismak

Men Löfven klarer ikke å begeistre svenskene, og sossarna kan gå mot sitt dårligste valg på 100 år. Det vil i så fall gi Löfven en seier med solid bismak – og et svakt mandat i arbeidet videre.

Heller ikke samarbeidspartiene snakker i entusiastiske ordelag om sin statsministerkandidat.

– Löfven er partileder for Socialdemokraterna, og det er det eneste rimelige regjeringsalternativet, sier Klara Persson i Vänsterpartiets valgbod på Sergels torg til NTB.

– Han har også lang, politisk erfaring fra fagbevegelsen, noe som absolutt er veldig viktig.

Hun varsler at Vänsterpartiet vil presse Löfven knallhardt i spørsmålet om privatisering og av skole, helse og omsorg.

Miljöpartiets Karin Kressner i valgboden ved siden av sossarna sier Löfven også kan bli hennes statsminister – forutsatt at han lytter til de grønne kravene.

– Han er rolig og stødig, sier hun om Löfven.

Lav tillit

Stefan Löfven har lyktes med å samle Socialdemokraterna etter en periode preget av hyppige lederskifter og dalende oppslutning.

Det oppsto et tomrom da partikjempen Göran Persson gikk av i 2006, og verken Mona Sahlin eller Håkan Juholt lyktes med å gjenreise og samle partiet. Partiet mistet også to opplagte lederkandidater da Anna Lindh ble drept i 2003 og Margot Wallström valgte EU fremfor hjemlig politikk.

Löfven har bare ledet partiet siden 2012 og sliter fortsatt med tilliten i befolkningen. Folket mener statsminister Fredrik Reinfeldt er best skikket til å lede regjeringens arbeid, lede landet gjennom en alvorlig krise og representere Sverige i utlandet, viser tillitsmålingen i Dagens Nyheter.

Men Löfven får klart størst tillit i spørsmålet om hvem som kan gi håp om en bedre fremtid for dem som bor i Sverige. Det kan være godt å ta med seg etter valget. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere