*Nettavisen* Nyheter.

Stefar nektet å vitne i Christoffer-saken

Foto: Sissel Kruse Larsen (Nettavisen)

Stefaren som soner åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer Gjerstad Kihle til døde, nektet å forklare seg under rettssaken mot ektefellen i Agder lagmannsrett.

05.02.13 13:39

Den 40 år gamle mannen ble ført inn i rettssalen av to sivile polititjenestemenn som tredje vitne i ankesaken mot Christoffers mor.

I retten ble 40-åringen gjort oppmerksom på at han ikke hadde plikt til å forklare seg mot sin ektefelle.

– Jeg ønsker heller ikke å vitne, sa mannen.

Politiadvokat Kjetil Baustad Egelie spurte om han fikk lov til å lese den dømtes politiforklaringer opp for retten, noe 40-åringen samtykket til. Deretter ble han ført ut av retten igjen. Tilbake i retten satt ektefellen på tiltalebenken tydelig berørt av mannens korte besøk.

Mormoren stilte spørsmål om skader
– Det var merker og sår bak på ryggen, på beina. Jeg så det når jeg dusjet ham. Jeg spurte, men fikk aldri noe ordentlig svar. Christoffer kunne fortelle veldig mye om andre ting, men når jeg spurte hva det var med ham, så ble han veldig forsiktig, sa kvinnen i retten.

Den 58 år gamle kvinnen vitnet mot sin egen datter i Agder lagmannsrett tirsdag.

Den 38 år gamle moren er tiltalt for medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge etter at sønnen døde som følge av hodeskader for åtte år siden. I Tønsberg tingrett i fjor ble hun dømt til to og et halvt år i fengsel, hvorav 120 dager ubetinget.

2. februar 2005 ble Christoffer funnet død med et 17 centimeter langt brudd i hodet og med luftveiene tette av papir. I 2009 ble stefaren dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet gutten til døde. Riksadvokaten beordret imidlertid også tiltale også mot moren fordi han mener hun måtte ha hatt kjennskap til volden sønnen ble utsatt for.

Den døde guttens mormor sa i retten at alt forandret seg etter at datteren flyttet med den nye kjæresten vekk fra gården i 2004. Etter hvert oppdaget hun også at barnebarnet hadde merkelige merker og sår når han kom på besøk i helgene. (©NTB)

Dette er Christoffer-saken:

* Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde 2. februar 2005 i sitt hjem i Kodal i Vestfold, med store hodeskader samt andre skader på kroppen. Rettsmedisinere har konkludert med at dødsårsaken var et 17 cm langt brudd i hjerneskallen.

* Etter flere henleggelser beordret Riksadvokaten tiltale mot guttens stefar.

* Stefaren ble i Tønsberg tingrett i 2008 funnet skylding i legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter, og dømt til seks års fengsel.

* Dommen ble anket, og Agder lagmannsrett dømte i 2009 stefaren til åtte års fengsel.

* Christoffers mor ble i april i fjor dømt for medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

* Moren har anket dommen. Ankesaken pågår i Agder lagmannsrett frem til 18. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.