Gå til sidens hovedinnhold

- Stefaren ble overfalt ute og fikk varslet vakten

- Vi har ikke fått noen begrunnelse om årsaken til volden, men antar at det har saken med å gjøre, sier assisterende fengselsleder.

HORTEN (Nettavisen): Mandag morgen ble det kjent at stefaren til avdøde Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble banket opp av en medfange på Bastøy fengsel.

Det ble først meldt at stefaren skulle ha besvimt av volden han ble utsatt for.

Banket opp ved inntakshus
Til Nettavisen sier assisterende fengselsleder Tor Arne Bårnes at angrepet skjedde omkring klokken 18.00 søndag kveld, ute ved inntakshusene på fangeøya.

- Dette er første gang en innsatt har blitt angrepet av en annen innsatt, trolig for det vedkommende sitter inne for. Han ble overfalt ute, men fikk selv gått og varslet vakten, sier Bårnes.

Ifølge den assisterende fengselslederen tok vakten en runde rundt øya etter å fått beskjed. Han skal da ha oppdaget noe som gjorde at han fattet mistanke mot en av de innsatte.

Stefaren ble sendt til sykehus samme natt, men ankom Bastøy natt til mandag.

- Dette er første voldsepisode på Bastøya siden 1984. Ett tilfelle av vold er ett for mye, det skal være trygt å sitte i fengsel. Vi skal derfor ta en vurdering på sikkerhetsnivået i fengselet, sier Bårnes til Nettavisen.

Han forteller at forholdet er anmeldt til politiet og at mistenkte er fraktet bort fra øya.

- Vi har foreløpig ikke fått noen begrunnelse om hva bakgrunnen for volden, men vi antar at det har saken han sitter inne for å gjøre, sier han.

Les saken: Christoffers stefar banket opp i fengsel

Innsatte: Skjedd tidligere
Frem til voldsepisoden fant sted har ikke den drapsdømte stefaren hatt ekstra sikkerhet rundt seg i fengselet som rommer 115 mann.

- Nei, det har han ikke. Dette er et åpent fengsel, men sikkerhetstiltak blir vurdert fortløpende, sier Bårnes.

Etter det Nettavisen erfarer har en annen innsatt ved en tidligere anledning kommet med ukvemsord mot stefaren for å så bli bortvist fra fengselet.

Bårnes vil ikke kommentere hendelsen konkret, men opplyser på generelt grunnlag at det forekommer at innsatte kommer med ukvemsord, trusler eller lignende.

- Eksempler på slike ytringer kan være ikke å hilse eller snu ryggen til medfanger. Dette tolerer vi ikke. Innsatte som ikke kan oppføre seg er det ikke forsvarlig å ha på Bastøy, sier han.

Tips? Kontakt: vaktsjef@nettavisen.no

Åtte års fengsel
Stefaren soner en dom på åtte års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge. Han ble ved nyttår flyttet fra Ringerike fengsel med høyt sikkerhetsnivå til den åpne fangeøya Bastøy i Oslofjorden utenfor Horten.

40-åringens kone er i Agder lagmannsrett tiltalt for passiv medvirkning til legemsbeskadigelse med døde til følge, fordi hun ikke grep inn og stanset volden mot sønnen Christoffer Gjerstad Kihle, som ble mishandlet til døde i 2005.

Les også: Krever fengsel for Christoffer mor

Fakta om Christoffer-rettssakene:

* 2005: Onsdag 2. februar døde åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle i sitt hjem i Kodal i Vestfold. Han hadde store hodeskader, et 17 cm langt kraniebrudd og flere skader på kroppen. I munnen og nesen fant obdusenten papir.
* Etter at politiet hadde henlagt saken to ganger, beordret Riksadvokaten at stefaren skulle tiltales for mishandling og legemsbeskadigelse med døden til følge og under særdeles skjerpende omstendigheter. Stefaren nektet straffskyld.
* 2008: Tønsberg tingrett fant stefaren skyldig og fastsatte straffen til ubetinget fengsel i seks år.
* 2009: Stefaren anket tingrettens dom til Agder lagmannsrett, men også juryen der fant ham skyldig. Den 30. april ble mannen dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer til døde.
* Stefaren anket dommen, men anken ble avvist av Høyesterett.
* Etter dette krevde Christoffers biologiske far at Christoffers mor skulle etterforskes for medvirkning til vold med døden til følge. Etterforskningen ble henlagt én gang, men gjenåpnet av Riksadvokaten.
* 2011: Christoffers mor ble 23. juni tiltalt for passiv medvirkning til volden som Christoffers stefar utsatte ham for.
* 2012: Tønsberg tingrett dømte 24. april moren til fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget. Resten gjøres betinget med en prøvetid på to år.
* 2013: 4. februar 2013 startet ankesaken mot moren til Christoffer i Agder lagmannsrett. Forsvareren hevder moren ikke forsto at sønnen var utsatt for vold fra stefaren.
* Stefaren har hele tiden hevdet sin uskyld og får støtte av Christoffers mor. Paret har i ettertid fått to barn sammen. Disse barna er omplassert til fosterhjem av barnevernet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien