*Nettavisen* Nyheter.

Steffen gikk ned 40 kilo på 41 uker

ENDRET KOSTHOLD: Steffen Olsen har kuttet ut hvetemel, sukker og salt. Han takker mamma som har laget lavkarbomat til han. I hånda holder han lavkarbobrød. Foto: Hemriette Baumann, Finnmarken

Da vekta nådde 127,5 kilo, var det nok for Steffen Olsen. Nå har han spist seg ned over 40 kilo.

28.01.14 11:50

21. februar 2013 ble dagen da det hele toppet seg. Steffen hadde vært tung en stund, men nå viste vekta 127,5 kg.

- Da følte jeg at det var på tide å gjøre noe. Det er mye kroppshysteri i samfunnet, men jeg var ikke misfornøyd med kroppen. Jeg trivdes nok altfor godt, sier Steffen til Finnmarken.

Skremt av vekta

Det var mange som la merke til at butikksjefen var blitt atskillig lettere etter reportasjen om YX-stasjonen i Finnmarken. Litt motvillig og etter litt overtalelse forteller Steffen om forandringen.

- Jeg ble veldig skremt da jeg så hvor tung jeg var, og så heiv jeg meg på lavkarbo, sier 26-åringen. Det at han hadde sluttet å bruke snus noen måneder før hadde ikke hjulpet på vekta og han innrømmer at det hadde blitt for mye søtsaker.

Nå kuttet han bort alt som inneholdt hvetemel, salt og sukker.

- Jeg liker å tro at jeg ikke hadde tid til å trene. 2013 var ett år da jeg hadde veldig mye å gjøre. Jeg sparte penger for å kjøpe leilighet, noe jeg gjorde i juni, sier vadsøværingen.

Finnmarken møter han i leiligheten. Smilende og munter forteller han om endringer av kostholdet sitt. Etter forespørsel finner han fram klær som nå er blitt altfor store. Men det er få plagg igjen. De fleste er kastet eller gitt bort.

Det ble mye jobbing på butikksjefen på bensinstasjonen i Vestre Jakobselv, blant annet med å gjøre endringer på bensinstasjonen, som ble en YX-stasjon i år. I tillegg tok han ekstra vakter som bartender på Opticom. Dermed lot treningen vente på seg og for Steffen ble det lettere å endre kostholdet sitt. Han gjorde noen forsøk på å trene, men kroppen var så tung at det resulterte i vonde knær og ankler. I tillegg hadde han problemer med tærne, som nå er operert.

På ungdomsskolen var Steffen en aktiv gutt, som trente styrketrening, og spilte håndball og fotball. Men så brakk han først hånda og deretter foten, og så ble han fanget av dataverden.

- Jeg har vært litt jojo, litt opp og ned. Men til slutt ble det for mye opp. Det ble mye mindre aktivitet, samtidig som jeg fortsatte med et dårlig kosthold, forklarer han.

God hjelp av mamma

Lavkarbo ble løsningen. Han hadde prøvd det litt før med gode resultater. Og nå bestemte han seg for å satse. 26-åringen legger ikke skjul på at han har fått god hjelp av mamma Hanna Olsen og at han ikke hadde klart det uten hennes matlaging og hjelp. Hver søndag har hun bakt lavkarbo-brød til sønnen, som han har spist til frokost og tatt med som lunsj på jobben. Deretter har han brukt vanlig pålegg på brødet.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg har spist mange måltider hos mora mi. Hun har stått på og lagd masse mat, utdyper Steffen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2012: Slik så Steffen ut i 2012, da var han ikke på sitt meste. Foto: Stian Hansen, Finmarken

Med lavkarbo er det viktig at maten lages fra bunnen. Hun har trålet lavkarboforum og nettet for å finne gode oppskrifter. Steffen spiser taco, men det blir uten tortilla og tacokrydder. I stedet brukes spisskum for å få smak.

- Jeg setter utrolig pris på mor mi. Jeg mener at jeg ikke hadde klart det uten hennes hjelp, roser Steffen.

For å få i seg nok vitaminer, ble også inntaket av grønnsaker og salat økt. – Man spiser ikke bare egg og bacon. Det er veldig mye mer enn kjøtt, ost og fløte, understreker Steffen.

Selv får han skryt for at han er viljesterk og ikke har latt seg rikke.

- Jeg mener at hun har gjort det lettere for meg, påpeker Steffen.

Tillater seg ingenting

Målet til Steffen var å gå ned 40 kg på 40 uker. Han rakk målet på 41 uker og 1 dag og da viste datoen 6. desember. Etter det har han gått ned atskilligere 1,5 kg.

- Min store hemmelighet er at jeg aldri har tillatt meg noe. Jeg har hatt bursdag, vært på klassetreff og sydenferie. Men jeg spiste ikke kake på bursdagen min og bestilte mat uten karbohydrater og drakk ikke øl i Syden. På klassetreffet kjøpte jeg inn en hvitvin jeg visste hadde lite sukker, sier Steffen.

På spørsmål om det har vært noen fristelser forteller han at den helt nybakte og ferske loffen, som dukket opp på bordet under familieferien på Kreta, hadde han veldig lyst på. Men besluttsomme Steffen lot seg ikke rikke.

I helga ser han ofte fotballkamper med kompiser og det går i pizza, potetgull og godter. Men dette reagerer ikke Steffen på. Han klarer fint å holde seg unna.

- En av gledene med lavkarbo er at du ikke tenker så mye på mat. Det sies at når du er i ketose så føler du ikke noe særlig sult.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henriette Baumann, Finnmarken

Når du jobber på en bensinstasjon er du omringet av mange fristelser. Men Steffen har holdt seg unna både søtsaker og pølser.

Han synes selv at det ikke har vært så vanskelig, men det har hjulpet mye å ha matpakke med for å unngå fristelser. Med bytting til YX-stasjon kom det også med nye uniformer. Og da har Steffen fått mange positive tilbakemeldinger.

- Når folk spør så sier jeg bare egg og bacon, det er lettere å forklare, ler han.

Nå har ikke Steffen noen plan om å gå ned mer i vekt. Nå vil han i stede bevege seg og begynne å spise mer normalt, men skal fortsatt være forsiktig med karbohydrater framover.

LES FLERE SAKER FRA FINNMARKEN HER

Begynt å trene

Mange forteller at man ser det på klærne, men Steffen føler de største forandringene når han går opp trapper og knytter skolissene. For akkurat det er blitt mye lettere.

Nå har han også investert i nye ski og har gått flere turer. Han har sett stor forandring på kondisen på bare noen turer.

- Nå går jeg på ski i lysløypa i Vestre Jakobselv, i fjor på denne tiden hadde det vært helt utenkelig for meg sier han.

– Jeg oppfordrer alle til å trene. Men i mitt tilfelle var det mer gunstig å endre kostholdet. Men jeg synes at alle kan roe litt ned på mel, sukker og salt, legger han til.

Til slutt har Steffen en klar melding til folk han møter i tida framover:

- Jeg oppfordrer folk til å si ifra hvis jeg legger på meg igjen. Det er ikke frekt å si ifra, sier han smilende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.