I ettertid har det imidlertid vist seg å være utfordrende å tjene penger på nisje-øl. Derfor foreslo regjeringen tidligere i år i revidert budsjett kutt i alkoholavgiften for godt over 100 norske småskalabryggerier fra Svalbard i nord til Agder i sør.
For Grünerløkka Brygghus vil avgiftskuttet bety 350.000-400.000 kroner ekstra i kassen, en tryggere hverdag og kanskje også en mulighet for å kjøpe nytt utstyr, ifølge NTB da nyheten kom.
Les mer: Skåler for avgiftskutt for ølgründere
Ølbrygging - gjør det selv
Brygging er både morsom og lærerikt, skal man tro de som driver med det. Øl man har laget selv er for mange mye bedre enn industriøl. Men det å være nært på ingrediensene - kjenne på malten og lukte på humlen – ja, for mange er selve brygge-prosessen det beste.
Men hvorfor burde man brygge selv?
Ett aspekt er selvfølgelig prisen, men det er også en fantastisk hobby, skal vi tro Kristofer Stokke Brenstad, daglig leder og medeier i Gulating Bryggebutikk og Ølutsalg i Oslo sentrum.
- Alkoavgiftene i Norge er veldig høye, så man kan slippe mye billigere unna ved å brygge selv. Det er mye øl på markedet nå, men brygger du selv kan du lage hva du vil.
Se i korte trekk hvordan bryggeprosessen er i videoen øverst i saken.
Brenstad forteller at man har et hav av muligheter. Du kan smaksette ølet med omtrent hva du vil. Det er en hobby som gir rom for mye eksperimentering, sier han entusiastisk.
- Det beste er at ølbrygging er for absolutt alle, hvem som helst kan gjøre det. De er både for som ønsker å prøve å brygge øl, og det er for de som driver med mikrobiologi og brygger på et høyt nivå. I tillegg er det også for de som ønsker å gjøre det enklest mulig, med for eksempel ekstraktsett. Enkelte tar det hele veien med malting og laboratorietester.
Les mer: Nordmenn har aldri før drukket mer øl
- De fleste ønsker kun å prøve litt
De fleste begynner med brygging i det små med en kjele og et gjæringskar. Men risikoen for å bli bitt av basillen er stor, og man kan ende opp med et eget mikrobryggeri med pumpesystemer og egen gjærproduksjon.
- De fleste som skal prøve å brygge øl for moro skyld, ender som regel opp med å bygge sine egne «bryggerier». Det som er så fint med hobbyen er at terskelen for å begynne er lav, sier Brenstad.

Vinmonopolet øker prisene for første gang på seks år
Bryggeprosessen
For å komme i gang trenger man noen få enkle ting: En kjele, et gjæringskar, kjølespiral og ingredienser. I tillegg til noen andre ting som meskepose. Hvis du prøver deg på ølbrygging, så vil butikken du kjøper utstyr av hjelpe deg med å finne alt du trenger. Men det enkleste for å komme i gang er å kjøpe et komplett sett.
Under første steg mesker man malten i forhåndsvarmet vann, rundt 65 grader. Meskingen tar som regel 60 til 90 minutter.
Etter meskingen tar man ut malten. Det man sitter igjen med er vørter. Vørteren koker man som regel i 60 til 90 minutter avhengig av type øl som blir brygget og hva som står i oppskriften. I løpet av denne tiden tilsetter man også humle andre ting for smak eller bitterhet. Hvor mye som skal oppi, og når det skal oppi står i oppskriften.
Etter koking skal man kjøle ned vørteren så fort som mulig, men dette kan også variere mellom typer øl. Vær oppmerksom på hva som står i oppskriften.
Når vørteren er kjølt ned er det på tide og ta det over i et gjæringskar. Sørg for å få mye oksygen i vørteren ved å bruke et dørslag eller lignende når du heller ølet over i karet. Strø så gjær over, sett på lokket og rist gjæringskaret. Lagre deretter ølet etter anvisningene i opp skriften.
Ølbrygging og ingredienser
Malt er korn som er spiret og tørket, og det er fremstilt i et malteri. Malt er også rikt på B-vitamin. Når man skal brygge blander man malten med vann som varmes opp. Hensikten med mesking er å få omdannet stivelsen i malten til sukkerstoffer.
Når meskingen er over tar man ut malten og væsken som er igjen kalles vørter. Videre skal vørteren kokes. Under kokingen tilsettes humle for å gi bitterhet, smak, aroma og økt holdbarhet. Mengden varierer med type øl som blir brygget.
Etter koking kjøles vørteren ned til temperaturen som er anvist i oppskriften, og gjær tilsettes.
Humle er en urteaktig slyngplante som tilhører hampfamilien og kan vokse opp mot 20 cm i døgnet. Humle har vært dyrket i Norge i over tusen år. Humleplanten er hardfør og vokser vilt over store deler av Norge.
Planten er mest kjent for sitt bruk til ølbrygging. Den gir bitterhet og aroma til ølet, og kan gjøre ølet mer holdbart, og er den dyreste ingrediensen i øl. Kombinasjonen av alkohol og humle skaper et sterkt antibakterielt miljø.
Humle kan brukes som smakstilsetning i blant annet supper. Humle kan også føre til akutt hypotermi hos tamhunder og tamkatter.
Kilde: Wikipedia
To ting er viktig med ølbrygging
Det er to ting som er viktig med ølbrygging – det er temperaturkontroll og hygiene.
- Etter kokingen er alt som er i kontakt med vørteren nødt til å være sterilt Det er ekstremt viktig. Særlig etter nedkjølingen. Er vørteren i kontakt med noe som ikke er sterilt etter det er nedkjølt, så er faren for infeksjon i ølet veldig stor. Får du En uønsket infeksjon blir det ødelagt, sier Brenstad.
Det er også viktig å ha riktige og stabile temperaturer under hele prosessen.
- Alle ølbryggere vet at dette er viktig. Renhold og temperatur – det kan ikke sies nok hvor viktig der er.
Brenstad opplever at mange tenker at ølbrygging er vanskelig. Men er man flink med hygiene og temperaturkontroll, så blir det uansett øl, sier han.
- Er du nøye med de to tingene, så får du øl. Men det er det som greia – det er lett å lage et øl som er ålreit og som smaker godt. Men man kan også fortsette i det uendelige og jobbe med å få til det perfekte ølet.
Skriv derfor ned hva du gjør underveis i prosessen. Noter hvilke temperaturer du mesker på, og hvor lenge. På denne måten kan man prøve ut små justeringer fra batch til batch, og se hvilke handlinger som påvirker hva .
- Som hjemmebrygger er det vanskelig å oppnå nøyaktig samme resultat flere ganger på rad, men er man flink med notatene vil man kunne få til et tilnærmet likt øl flere ganger på rad, sier Brenstad.
Les mer: Advarer unge mot å kjøpe smuglerøl
- Pleier å bli en kjempeoperasjon
Brenstad forteller videre at det ikke er uvanlig at det starter i det små, og så utvikler det seg til å bli en kjempeoperasjon over tid.
- Man blir veldig engasjert, og det er mye frustrasjon blant frustrerte samboere og kjærester der ute. Det starter gjerne med en bøtte og en pose som ikke tar så stor plass, og plutselig sitter du der med en bryggemaskin, flere gjæringskar, fat og gasstanker, smiler han.
- Det er veldig sosialt og givende å brygge øl. Det er beste er å smake på ølet, og vite at dette her har jeg laget, mener jeg.
Les mer: Her er alkoholen med færrest kalorier