*Nettavisen* Nyheter.

Stein Erik Hagen kaster «slakteren»

Foto: (Montasje)

Ut med Bjørn Wiggen - inn med Åge Korsvold.

30.04.12 12:19

Orkla melder at styret har blitt enig med Bjørn M. Wiggen om at han går av som konsernsjef i Orkla med umiddelbar virkning.

Nestleder i styret, Åge Korsvold, konstitueres nå som konsernsjef.

Det betyr dermed at Orklas mektige mann, Stein Erik Hagen, vil få inn nye koster for å få mer fart i selskapets utvikling.

- Konsernsjefskiftet innebærer ingen endring i Orklas strategi. Selskapet skal styrke sin posisjon som Nordens ledende merkevareselskap. Samtidig skal virksomheter utenfor selskapets kjerne avhendes, sier styreleder i Orkla Stein Erik Hagen.

Hentet tilbake
Avgjørelsen kommer et par år etter at Wiggen ble hentet tilbake til Orkla for å kvitte seg med daukjøtt og rendyrke selskapet til et merkevarselskap.

Årsaken til at Wiggen ikke får fornyet tillit til denne jobben skyldes uenigheter, ifølge Hagen.

- Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform mellom styret og Bjørn M. Wiggen. Jeg er derfor glad for at nestleder i styret, Åge Korsvold, har sagt ja til å bli konstituert som konsernsjef, sier styreleder Stein Erik Hagen.

Hentet tilbake slakter
Bjørn Wiggen ble hentet tilbake til Orkla fra toppstilling i Sapa i 2010.

Wiggen var en av dem som kom frem i bildet da Orkla solgte ut sin mediavirksomhet, Orkla Media til britiske David Mongomery.

Han ledet også operasjonen en periode i Norge. Innsettelsen av han i sjefstolen i Orkla ble kjapt tolket som at Orklas sterke mann, Stein Erik Hagen, ønsket å selge ut ytterligere delere av selskapet.

Med Wiggen i spissen har fokuset til Orkla vært på selskapets kjernekompetanse innen merkevarebygging samt fusjoner og oppkjøp av merkevareselskaper.

Selge og kjøpe mer
Med utgangspunkt i startegiendringen skal alle Orklas eiendeler som ikke passer inn, ut. Så langt har Orkla solgt unna verdier for flere titalls milliarder kroner de siste årene.

Men det har ikke vært nok. Blant annet skal Orkla kvitte seg med Borregaard, aluminiumsselskapet Sapa og solenergiselskapet Rec.

Heller ikke på kjøpesiden har det skjedd for mye. Tross omfattende salg har ikke Orkla kjøpt noe merkbart under Wiggens ledelse. Wiggen har tidligere klagd på at potensielle oppkjøpskandidater priser seg for høyt.

Inn med senior
Nå er det altså den erfarne næringslivstoppen Åge Korsvold som skal fortsette prosessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erichsen, Jarl Fr.

Åge Korsvold har lang erfaring fra topplederstillinger og styreverv i norsk og internasjonalt næringsliv, blant annet konsernsjef i Storebrand i 1994-2000 og administrerende direktør i Christer Sveeas Kistefos AS i 2001-2010. Han har vært styremedlem i Orkla siden mai 2011.

- Åge Korsvold har som nestleder hatt en sentral posisjon i styret siden mai 2011, herunder arbeidet med konsernets strategiutforming. Sammen med den øvrige konsernledelsen vil han ivareta den nødvendige kontinuitet i Orkla i tiden som kommer, sier styreleder Stein Erik Hagen.

- Min viktigste oppgave blir å drive transformasjonen av Orkla til et rendyrket merkevareselskap. Orkla er Nordens ledende merkevarebygger. Vi skal bygge på konsernets sterke markedsposisjoner for å skape et sterkere Orkla, sier Åge Korsvold.

- Jeg vil takke Bjørn for hans innsats som konsernsjef i en meget krevende tid, og for hans virke for konsernet gjennom mange år, sier Stein Erik Hagen.

Det er igangsatt arbeid med å søke etter ny konsernsjef i Orkla.

La fram tall
Etter offentliggjøring av nyheten, valgte Orkla å gå ut med et foreløpig regnskap for første kvartal.

Det viser at det foreløpige resultatregnskapet har et overskudd på 1,55 milliarder før skatt. Det er ned fra 1,96 milliarder fra samme tid i fjor.

Driftsresultatet havnet på 837 millioner kroner, noe som er opp fra 713 millioner. Driftsinntektene var på 14,79 milliarder kroner, noe som er 208 millioner mindre enn tilsvarende periode i 2011

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.