Gå til sidens hovedinnhold

Stein fikk med seg åtte centimeter lang kniv ombord på flyet

Når man skal ut og reise er det ikke lov å ta med hverken skalpeller, isbrodder eller tapetkniver i håndbagasjen. Heller ikke med kniver eller sakser med en bladlengde på over seks centimeter er tillatt å ta med ombord i norske fly. Men noen ganger glipper det i de strenge kontrollene.

Hedmarkingen Stein Valkoinen (49), som i dag tok 8.20-flyet fra Oslo til Tromsø, forteller at han var uvitende om at han fraktet med en kniv med et åtte centimeters blad.

Oppdaget det senere
- Det var overhodet ikke med vilje å ha den med i håndbagasjen, sier han.

Valkoinen bor og jobber i Tromsø, og hadde vært hjemme på juleferie i Eidskog i Hedmark da han fredag morgen var på Gardermoen sammen med kone og datter.

- Da jeg gikk gjennom sikkerhetskontrollen pep det, men det var den automatiske kontrollen som slo ut. Først da jeg senere kom til Tromsø og åpnet håndbagasjen hjemme, så jeg at den foldbare kniven hadde sneket seg med, sier han til Nordlys.

Valkoinen er fotograf, og hadde med fotoutstyr ombord.

- Jeg tror grunnen til at kniven kom med, er at den hadde sneket seg mellom kamera og en iPad som jeg hadde liggende i bagasjen.

- Svært sjeldent
Administrerende direktør ved Avinor Oslo Lufthavn, Nick Nilsen, tror også at årsaken til glippen i sikkerhetskontrollen, er at kniven lå mellom elektronisk utstyr.

- Det er heldigvis uhyre sjelden at slikt skjer, men det kan skje under helt spesielle omstendigheter. En iPad skal egentlig ut av bagasjen og gjennomlyses for å unngå slike forstyrrelser, sier han.

En undersøkelse utført av Kirschenbaum Consulting fastslår at mellom 10 og 15 prosent av flypassasjerene har med seg ulovlige gjenstander i sikkerhetskontrollen, skrev Stavanger Aftenblad i mars. Nilsen sier at det ikke er vanskelig å forstå at folk reagerer når ulovlige gjenstander ikke stoppes i kontrollen.

- Vi er glad for å få denne informasjonen, og vi gjennomgår slike hendelser. Som sagt er det svært sjelden at noe slikt skjer, så flypassasjerer har ingen grunn til å føle seg utrygge, forsikrer han.

Ikke bekymret
Valkoinen selv tar hendelsen med stor ro.

- Etter hendelsene 11. september 2001 har kontrollene ved verdens lufthavner blitt veldig strenge, og i dag er det for strengt. Jeg hører til blant menn som strikker, og har opplevd å få strikkepinner beslaglagt i sikkerhetskontrollen. At denne glippen skjedde med meg, er ikke noe som gjør meg bekymret med tanke på flysikkerheten. Men det er jo likevel et paradoks, sier han.

Les flere saker fra Nordlys

Kommentarer til denne saken