Se klipp fra intervjuet med Steinar Madsen her:

Forbigående bivirkninger må du nesten regne med, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Nettavisen om koronavaksinene.

- Få oss gjennom pandemien

Han har likevel ett tydelig budskap til nordmenn som nå venter på sin dose: Koronavaksinene ser ut til å gi den beste beskyttelsen mot covid-19 og er avgjørende for å lykkes i kampen mot pandemien.

- Det er vaksinene som skal få oss ut av pandemien, sier Madsen.

Vaksinering av barn

Søndag kom meldingen om at Pfizer åpner for vaksinering av barn. I dag er denne vaksinen (Comirnaty) godkjent for bruk på personer fra 16 år og oppover.

Les også: Pfizer åpner for vaksinering av barn – trolig ikke i Norge før til høsten

Intervjuet med Madsen ble gjort torsdag og da sa han dette om muligheten for å vaksinere barn:

- Ja, det tror jeg kan bli nødvendig. Etterhvert vil man få muligheten til å gi disse vaksinene også til yngre. Det er ganske mye smitte blant yngre og tenåringer, så det er åpenbart noe man må vurdere, kanskje ned i seks år alder, sier han.

Målet i Norge er foreløpig å tilby koronavaksine til alle over 18 år.

Les også: EU forbereder søksmål mot AstraZeneca

Vanlig: Hodepine, feber, kvalme

Mer enn 1,1 millioner nordmenn har så langt fått minst én dose med en koronavaksine. Noen merker ingenting etter vaksinering, men de fleste opplever altså bivirkninger som går over i løpet av to til tre dager. Det kan være hodepine, feber, kvalme og smerter i kroppen.

Legemiddelverket, som registrerer alle meldinger om bivirkninger - både fra helsepersonell og enkeltpersoner - ser også at bivirkningene sitter lenger i for noen:

- Noen har bivirkninger i flere uker. Men det er et lite antall i forhold til alle de som er vaksinert, sier Madsen.

Noen kan få hovne lymfeknuter

Vanlige bivirkninger for Pfizer/BioNTech-vaksinen (Comirnaty) er smerter på stikkstedet (80 prosent opplever dette). Trøtthet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger og feber er også vanlig. Noen kan oppleve hovne lymfeknuter som kan vedvare 7-10 dager. Se lenke til pakningsvedlegg for Comirnaty-vaksinen her (Felleskatalogen).

Les: Pfizer åpner for vaksinering av barn – trolig ikke i Norge før til høsten

Undersøker dødsfall

I sin nyeste rapport melder Legemiddelverket at de har fått inn meldinger om blodpropp etter vaksinering med mRNA-vaksinene. Les mer om det her.

Madsen sier dette til Nettavisen om dødsfall etter koronavaksiner:

- En del vil dø i tett sammenfall med vaksinen, uten at det er noen sammenheng, men vi tar disse dødsfallene alvorlig, og det er dette ekspertene ser på, om det kan være noen sammenheng.

Så langt har Legemiddelverket registrert 143 dødsfall som er meldt inn på vaksinerte.

- Dette er stort sett dødsfall som har skjedd i tilfeldig sammenfall med vaksinasjon, sier Madsen, men peker også på tilfellene med alvorlige bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen, som ikke lenger er i bruk i Norge.