Se video av demonstrantene i aksjon her:

Av de fem var fire mindreårige. De ble overlatt til foresatte. I tillegg ble ti personer bortvist fra Drammen, opplyser politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen i en pressemelding.

Demonstrasjonen startet klokken 13 lørdag ettermiddag. Etter en og en halv time besluttet politiet å løse opp demonstrasjonen av hensyn til folks sikkerhet.

– Vår terskel for å avbryte en demonstrasjon er svært høy. Vi valgte å gjøre det fordi det var nødvendig for å ivareta sikkerheten til de involverte og alle i nærheten. Jeg tror mange foreldre ville blitt sjokkert over aggresjonen som kom til uttrykk blant mange av de fremmøtte, og hvor høy temperatur det var på Strømsø torg. I tillegg er vi midt inne i en krevende smittesituasjon i Drammen, sier Aas.

Observerte

- Det har vært noen forsøk på å hoppe over gjerdene, men politiet har hatt kontroll. Det er mange ungdommer her, og mange som tydeligvis reagerer på det som blir sagt fra Sian, fortalte Kjersti Løken Stavrum, leder i Ytringsfrihetskommisjonen, til Nettavisen.

Hun var til stede for å observere hvordan et slikt arrangement foregår.

Stavrum fortalte videre at situasjonen eskalerte raskt etter at Sian-demonstrasjonen startet klokken 13.00.

- Det ble uro allerede etter fem minutter. Det ble kastet en del egg, frukt, poteter og plastflasker. Det har bølget frem og tilbake, men politiet har god kontroll. Mange av de som er her er tenåringer som har møtt opp i gjenger, men også andre, sa lederen i Ytringsfrihetskommisjonen.

Egg, flasker og stein

Før demonstrasjonen tok til, var det satt opp gjerder rundt torget som et forebyggende tiltak. Det var ingen motdemonstranter som greide å bryte gjennom politiets sperringer, men politiet brukte blant annet gass for å hindre dette. Det ble kastet egg, flasker og steiner inn mot det sperrede området.

– Politiet regner med å opprette flere saker i etterkant, ut fra det etterforskningsmaterialet politiet innhentet under demonstrasjonen, heter det i pressemeldingen.

Etter at demonstrasjonen var over, valgte politiet å sikre politihuset på Grønland i Drammen.

– Etter at demonstrasjonen er over, er det ikke unaturlig at sinnet rettes mot politiet. Derfor har politihuset vært et sikringsobjekt, sier stasjonssjef Aas i til Drammens Tidende.

Politiet har også brukt pepperspray for å holde de mest ivrige bak sperringene.

- Hvis de forstyrrer eller hindrer folk i å uttrykke sine meninger, må politiet gripe inn, legger operasjonslederen til.

– Spilleregler

Sian hadde på forhånd søkt om, og fått godkjent, å holde demonstrasjon på torget i Drammen. Mange nysgjerrige og andre som ville vise sin motstand mot Sian, hadde møtt fram.

Aas sier at de hadde dialog med flere av gruppene i forkant, og at denne var god.

– Da er det synd at enkeltpersoner og enkeltgrupperinger ødelegger, sier han.

– Politiet skal legge til rette for ytringsfrihet, men de som ønsker å ytre seg, må følge demokratiets spilleregler, legger han til.